Αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες

Φθινοπωράκι και τα λαχανικά ήδη έχουν μπει στο χώμα. Λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια κι έρχονται αυτά τα αντιαισθητικά έντομα με την ονομασία κάμπιες και μου τα εξαφανίζουν.
Στην κυριολεξία! Συγγνώμη αλλά τις μισώ αυτές και τις ακρίδες. Μπρρ, αηδία!

Τι κάνουμε, οεο;
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τον περιβάλλοντα χώρο. Αν βλέπουμε πεταλουδίτσες υποψιαζόμαστε πως ο εχθρός είναι κοντά και πρέπει αρχικά να τον παραπλανήσουμε και μετά να τον εξολοθρέψουμε αφού τον εντοπίσουμε.

Κοπελίτσα, επειδή δεν καταλαβαίνουμε τι θέλεις να πεις, δεν μας το κάνεις λιανά;
Έχετε δίκιο, μ' έπιασε ο οίστρος...


Αποτέλεσμα εικόνας για κάμπιες στα φυτά
Πηγή φωτ/φάις: tovima.gr

Το πρώτο πράγμα λοιπόν, που κάνουμε αν έχουμε αυτού του είδους τα λαχανικά, είναι να ελέγξουμε αν υπάρχουν πεταλούδες στον περιβάλλοντα χώρο, γιατί οι κάμπιες είναι οι προνύμφες τους.

Η δεύτερη κίνηση είναι να ελέγξουμε το κάτω μέρος των λαχανικών μας, γιατί εκεί αφήνουν τα εντομάκια τα αυγά τους ή κάτι γραμμές που είναι οι κάμπιες πριν γίνουν καμπάρες. Οπότε τις εξολοθρεύουμε με τα χέρια μας. Μπλιαχ... Παιδιά φοράμε γαντάκια κουζίνας για να μην πολυαισθανόμαστε το τι πιάνουμε. Αγρότισσα, αγρότισσα αλλά το Αθηναϊκό στοιχείο δεν φεύγει από πάνω μου. 

Αυτή η αηδιαστική δουλειά θα χρειαστεί να γίνει μόνιμη απασχόληση μας μέχρι να μην τα ξαναματαξαναδούμε. Αν παρατηρήσουμε παρ' όλες τις προσπάθειές μας, ότι ο πληθυσμός των εντόμων αυξάνεται επικίνδυνα, τότε το φάρμακο είναι ένα, σαπουνόνερο! Οδηγίες θα βρείτε σε παλαιότερη ανάρτηση εδώ
Αποτέλεσμα εικόνας για λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι
Πηγή φωτ/φίας: www.healtyliving.gr

 Πάντως μια καλή ιδέα για πιο ξεκούραστα πράγματα είναι όταν θα βάζετε στο χώμα τα λαχανικά σας, γύρω τους φυτέψτε και κανένα σκορδάκι, διότι η μυρωδιά του παραπλανά τα έντομα και δεν βρίσκουν τον δρόμο για το θήραμα! Φυτέψτε και κανένα δενδρολίβανο, λέγεται πως απωθεί τις τρισκατάρατες, αλλά και να μην τις απωθεί θα σας μείνει ένα υπέροχο αρωματικό στον μπαξέ σας.


Κάποιοι χρησιμοποιούν βάκιλο  Θουριγγίας. Κάθε 15 μέρες γίνεται ο ψεκασμός του και φυσικά όχι όταν βρέχει ή περιμένουμε βροχοπτώσεις γιατί η υγρασία τον ακυρώνει. Πρέπει να λούζετε στην κυριολεξία το φυτό σας. Θεωρείται αποτελεσματικός.
Κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το spinosad αλλά μόνο για την περίοδο που οι κάμπιες είναι μικρές.

Κάποιοι τον πύρεθρο. Αλλά οι ειδικοί, μας ενημερώνουν πως πρέπει να γίνεται με σύνεση η χρήση του, όπως όλα εξάλλου, γιατί μαζί με τα επιβλαβή έντομα καταστρέφονται και τα ωφέλιμα.

Τώρα τελευταία αρχίζει και γίνεται γνωστό το λάδι Neem αλλά αυτό κι αν θέλει προσοχή, γιατί σκοτώνει ό,τι πετάει κι ό,τι κολυμπάει.

Μετά απ' αυτά που σας έγραψα, μάλλον σας βλέπω να πηγαίνετε να αγοράζετε τα λαχανικούλια από το μανάβικο της γειτονιάς σας. Αν είσαστε όμως ψυχο-ανάποδοι σαν και μένα, ελπίζω να σας βοήθησα.

Καλή επιτυχία!


Σχόλια