Τι είναι ο φελλός; Πώς δεν θα μας ξανασπάσει;

Το ξέρατε πως η συγκομιδή του φελλού γίνεται από ένα συγκεκριμένο δένδρο;
Στα ελληνικά αυτό το δένδρο λέγεται φελλοφόρος Βελανιδιά. Η επιστημονική του ονομασία Quercus Suber.

Δεν είναι μια οποιαδήποτε βελανιδιά. Ευδοκιμεί σ' ένα συγκεκριμένο κομμάτι της Νοτιοδυτικής Ευρώπης και Βορειοδυτικής Αφρικής. Υπάρχει βέβαια και στην Ελλάδα. Δεν σας λέω ψέματα. Ο συγγραφέας του blog www.nikaria.gr μας διαβεβαιώνει για την ύπαρξή της στο Μονοκόμπι της Ικαρίας.



Η συγκομιδή του φελλού είναι σχετικά απλή και ονομάζεται η διαδικασία της «αποκάλυψης». 
Οι Πορτογάλοι εργάτες είναι οι μαέστροι αυτής. Το μόνο εργαλείο που χρειάζονται είναι ένα μικρό και καμπυλωτό τσεκούρι. Δεν τους υπολείπεται η γνώση και η υπομονή για να μην τραυματιστεί το δένδρο και μολυνθεί.
Μετά την αφαίρεση  αυτού του εξωτερικού φλοιού από τη βελανιδιά, το δένδρο δεν καταστρέφεται. Έχει την ικανότητα να δημιουργεί νέο!

Η πρώτη συγκομιδή του φελλού γίνεται όταν το δένδρο είναι 25 ετών. Μετά από 9 χρόνια μπορεί να ξαναγίνει η ίδια διαδικασία και φυσικά μόνο το καλοκαίρι. Τα γηραιά δένδρα αφήνονται ήσυχα να φωλιάσουν στις κουφάλες τους και στα κλαδιά τους ο Ιβηρικός Λύγκας κι ο Ιβηρικός Αυτοκρατορικός Αετός.

Το δένδρο προστατεύεται από το Natura 2000. Θεωρείται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας. 

Έλληνες και Ρωμαίοι τον γνώριζαν (αυτοί όλα τα ήξεραν, έχουν καταντήσει εκνευριστικοί), τον χρησιμοποιούσαν στα δίχτυα τους, στις σόλες των σανδαλιών τους και ως πώμα στα δοχεία τους.

Θυμηθείτε τις ιδιότητές του. Γι' αυτές με βοήθησε το www.fellos.gr. Αφήνω αναλλοίωτο το κείμενό τους.

Ελαφρότητα : Ο φελλός κατασκευάζεται από συμπαγή δομή με περίπου 36 εκατομμύρια κύτταρα ανά τετραγωνικό εκατοστό που είναι γεμισμένα με άζωτο και οξυγόνο, τα οποία αποτελούν το 89.7% της ύλης του. Ο υπόλοιπος κενός κυτταρικός όγκος αποτελεί σχεδόν το 90% που αυξάνει την ικανότητα επίπλευσις, ιδιότητα η οποία έχει οδηγήσει στη χρήση του φελλού, από τις πολύ παλιές ακόμα εποχές της ανθρώπινης ιστορίας, στην παραγωγή σημαδούρων και διχτυών αλιείας.
Ελαστικότητα : Λόγω της ευκαμψίας των μεμβρανών τους, τα κύτταρα λειτουργούν ως μικροσκοπικά μαξιλάρια που επαναποκτούν το σχήμα τους μετά από συμπίεση δίνοντάς του την ικανότητα να απορροφά κραδασμούς.
Στεγανότητα : Η στεγανότητα του είναι λόγω, όχι μόνο της πίεσης των πόρων ασκούμενη από τα αέρια μέσα στα κύτταρα, αλλά κι εξαιτίας της παρουσίας στις μεμβράνες του φελλού μιας μεγάλης ποσότητας λιπαρών ουσιών (σουβερίνη, κερίνη, κτλ.)
Μόνωση : Η σουβερίνη, προσδίδει στο φελλό την ιδιότητα να είναι αδιάβροχος, γεγονός που επιτρέπει στα κύτταρα να γεμίσουν με αέρα και να αποκτήσουν μια δυνατή ικανότητα μόνωσης από υγρά και αέρια.Επίσης η συμπαγής δομή του τον καθιστά ένα εξαιρετικά ηχομονωτικό υλικό.
Αδράνεια : Καθώς είναι ένας νεκρός ιστός μπορεί να θεωρηθεί ως αδρανής ουσία, χωρίς οσμή ή γεύση. Επομένως, έχει υψηλή υγειονομική αξία, ένα χαρακτηριστικό το οποίο εκτιμάται πολύ από τη βιομηχανία πωμάτων για φιάλες.
Αντοχή : Ο φελλός είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό μεγάλης αντοχής με μια αξιοσημείωτη ικανότητα να διατηρεί ή να εξασφαλίζει τις αρχικές του ιδιότητες αμετάβλητες.Αντέχει σε πολύ υψηλές και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Θα μπορούσαμε να τον θεωρήσουμε ως αναλλοίωτο και άφθαρτο υλικό.
Με ειδική κατεργασία, χωρίς κανένα χημικό προϊόν, χωρίς κοπή δέντρων, χωρίς δημιουργία αποβλήτων και την δυνατότητα ανακύκλωσης, μετατρέπεται το φυσικό αυτό προϊόν σε ένα υλικό με πάρα πολλές χρήσεις.

Η αλήθεια είναι πως όταν περιηγήθηκα στην ιστοσελίδα τους είδα μέχρι τσάντες φτιαγμένες από φελλό!

Και τώρα ένα κολπάκι για την επόμενη φορά που θα σας σπάσει ο φελλός όταν θα πάτε ν' ανοίξετε το μπουκάλι απ' το εκλεκτό κρασί σας.
Αφαιρέστε όλα τα σαθρά κομμάτια φελλού. Τον υπόλοιπο πιέστε τον ώστε να μπει στο μπουκάλι. Πάρτε ένα φίλτρο του καφέ, στερεώστε το μ' ένα χρωματιστό λαστιχάκι - για να μην χαλάσετε την ατμόσφαιρα που έχετε δημιουργήσει - στο στόμιο του μπουκαλιού και πιείτε άφοβα.
Την επόμενη φορά μην ξεχάσετε κι αφήσετε το μπουκάλι σας σε όρθια θέση. Συνήθως αυτή είναι η αιτία που γίνεται εύθρυπτος ο φελλός. Στεγνώνει όταν δεν έρχεται σ' επαφή με το κρασί. Χικ

Πήρα πληροφορίες γι' αυτή την ανάρτηση από: www.fellos.gr, www.alatikaipiperi.gr, www.queen.gr
                                                                             



                  

Σχόλια