Το νησί πονάει!

Μια μυστική συνωμοσία υπάρχει στο νησί. Μια κρυφή χαρά, λίγο ανυπομονησία, λίγο πονάει όλο μου το κορμί αλλά μ' αρέσει.

Μα τι είναι αυτά που γράφεις κοπέλα μου; Θα μπορούσε να πει κάποιος.
Όμως ένα να ξέρετε, αυτή την εποχή μαζεύουμε ελιές στη Σαμοθράκη. Τώρα ίσως, μπορείτε να κατανοήσετε την εισαγωγή της σημερινής ανάρτησης.


Σύγχρονο μάζεμα ελιάς απ' τον Μιχάλη Βραχιώλια



Πάντως λόγω έντονης λειψυδρίας και ανομβρίας, λιομάζεμα  αυτή τη στιγμή γίνεται απ' όσους έχουν «ποτιστικά» κτήματα, για να καταλαβαίνετε κι εσείς οι άνθρωποι της πόλης, ποτιστικό χαρακτηρίζεται το αρδευόμενο χωράφι. Οι υπόλοιποι που προτιμούμε να αφήσουμε τις ελιές μας «ξερικές», απότιστες εν ολίγοις, θα αργήσουμε να μαζέψουμε. Ας ελπίσουμε να μας βοηθήσει ο καιρός.

Και γιατί τα γράφω όλα αυτά; α) γιατί δεν μπορώ να φανταστώ όλους εσάς που μας επισκέπτεστε το καλοκαίρι, να μην θέλετε να πληροφορηθείτε και για τα χειμερινά μας δρώμενα. Κάποιοι από σας το 'χετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας κάποια στιγμή να γίνετε μόνιμοι θαμώνες.
β) Μην περιμένετε να φάτε πράσινη τσακιστή ελιά. Ούτε που πρόλαβα να τις δω και ζω μέσα στον ελαιώνα. Οι ελιές φέτος έγιναν κατευθείαν μαύρες!
γ) Ό,τι και να γίνει, εμείς έχουμε ελαιοτριβείο και είναι η πρώτη χρονιά που λειτουργεί και
δ) μήπως σας περισσεύει κάποια voltarain για τους πόνους του κορμιού; Μ' αρέσει που το παίζουμε όλοι άνετοι, αλλά αν παρατηρήσεις το βήμα μας, θα αναγνωρίσεις αυτούς που έχουν ήδη αρχίσει να μαζεύουν απ' το στυλ «ρομποκόπ».

Αν θέλετε να μάθετε για το πώς φτιάχνουμε τις πράσινες τσακιστές ελιές μπορείτε να δείτε εδώ και μάλιστα για να σας είναι και πιο εύκολο, σας είχα φτιάξει και βίντεο.

Σας χρωστάω φωτογραφίες απ' την λειτουργία του ελαιοτριβείου, γιατί παλαιές τότε που κτιζόταν, έχετε εδώ

Και τώρα...



επίρρωση [κ. επιρρώσεως] (λογ.) η ενδυνάμωση, η ισχυροποίηση (σε κάτι) συνήθ. στη ΦΡ. εις / προς επίρρωσιν προς ενίσχυση: τους διάβασε και ένα σχετικό χωρίο του Πλάτωνα - των επιχειρημάτων του.
[ΕΤΥΜ. < επίρρωσις< αρχ. (επιρρώννυμι «ενισχύω, ενδυναμώνω < επί- + ρώννυμι, βλ. κ. λ. ρώμη].















Σχόλια