Βιοδυναμικό Ημ/γιο Ιανουαρίου - Πανσέληνος - Δενδροκομικές Εργασίες

Πηγή φωτ/φίας: www.ftiaxno.gr

Το πρώτο πράγμα που έμαθα πατώντας το πόδι μου στη Σαμοθράκη ήταν πως αν ήθελα να γίνω σωστός γεωργός θα 'πρεπε να παρατηρώ το φεγγάρι.


Η κυρία Σεβαστή, να 'ναι καλά εκεί που είναι τώρα, μου λεγε πως με την πανσέληνο και τη Νέα Σελήνη δεν θα 'πρεπε να φυτεύω γιατί η γη τότε ξεκουράζεται και πως η μόνη εργασία που θα μπορούσα να κάνω, αν ήθελα, ήταν να καθαρίζω το κτήμα και να το προετοιμάζω για τη νέα σπορά.
Κάποιοι άλλοι βέβαια μου πρότειναν να κάνω αυτό που μου έλεγε το ένστικτό μου.
Επειδή όμως πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια κι έβρισκα στα λόγια της κυρίας Σεβαστής μιά βαθιά γνώση κι αγάπη για τη γη κι ήταν παραμυθένιο να την ακούς να σου αφηγείται ιστορίες, ακολουθούσα πιστά τα λεγόμενά της κι η αλήθεια ήταν πως ποτέ δεν βγήκα χαμένη.

Θα βρείτε κάποιες μέρες που είναι ιδανικές για «Φύλλο» όπως: Αρμπαρόριζα, άνηθος, αντίδια, λάπατα, μαϊντανός, μαντζουράνα, μαρούλι, μελισσόχορτο, μηδική, ραδίκι, ρίγανη, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τριφύλλι. 

Άλλες για «καρπό» όπως: Στάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκι, φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια, ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.

Κάποιες άλλες για «Ρίζα» όπως: Πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Άλλες για «Άνθος» όπως : Καλέντουλες, κουνουπίδι, λάχανο, μπρόκολο, λουλούδια, χαμομήλι.

Και τέλος οι «μη ευνοϊκές μέρες». Αυτές που δεν πρέπει να φυτέψουμε τίποτα.

Εσείς κάντε αυτό που σας λέει η καρδούλα σας.

Για το τι σπέρνουμε, μεταφυτεύουμε και συλλέγουμε αυτόν τον μήνα μπορείτε να πάρετε τις πληροφορίες σας από παλαιότερη ανάρτηση εδώ

Οι δενδροκομικές εργασίες αυτού του μήνα είναι περιορισμένες λόγω καιρού!

Τώρα κάνουμε αρόσεις ή περιλακκώσεις στα δένδρα, αν δεν έχουν ήδη γίνει. Συνεχίζουμε τις λιπάνσεις και τα κλαδέματα.

Μεγάλη προσοχή, στους ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυντεθειμένης κοπριάς γιατί α) έχει μεγάλη λιπαντική αξία και β) διατηρεί το έδαφος ζεστό και προστατεύει τις ρίζες των δένδρων από τις επιπτώσεις των παγετών. Όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα: ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λπ.

Προσοχή στα κλαδέματα. Να γίνονται με ήπιο και ξηρό καιρό. Ποτέ με παγετούς, βροχές, δυνατούς ανέμους. Σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές που θα δημιουργηθούν πολύ δύσκολα θα επουλωθούν κι αυτό σημαίνει πως τα δένδρα μας θα προσβληθούν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες. Καλύτερα αν δεν βοηθά ο καιρός να μην γίνονται!

Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι προτιμότερο ν' αναβληθούν οι φυτεύσεις.

Η πρώτη Πανσέληνος του χρόνου θα γίνει 12 Ιανουαρίου  (περίπου 1:42 μ.μ.)

Καλημέρα σ' όλους σας 

Πηγές ανάρτησης: www.ftiaxno.gr & www.mykosmos.gr




Σχόλια