10 τρόποι για ν' ανακουφιστείτε από τις χιονίστρες

Χιονίστρες. Μια πάθηση που προκαλείται λόγω της ξαφνικής αύξησης της θερμοκρασίας του δέρματος μετά από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Όλοι όσοι ζουν σ' ένα κρύο και υγρό κλίμα σίγουρα γνωρίζουν τι πάει να πει «χιονίστρα». Πολύ φοβάμαι πως κι εμείς πολύ σύντομα θα το μάθουμε. Ήδη άκουσα κάποιους γνωστούς μου να ταλαιπωρούνται και σκέφτηκα να βρω γρήγορες κι απλές λύσεις.


Αποτέλεσμα εικόνας για χιονίστρες
Πηγή φωτ/φίας: pointfromview.blogspot.gr

Οι χιονίστρες μπορεί να παρουσιαστούν σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως είναι τα δάκτυλα των ποδιών, των χεριών, τ' αυτιά ιδιαίτερα στους λοβούς τους και τη μύτη.
Τα συμπτώματα: αίσθηση καψίματος, έντονη φαγούρα, ερυθρότητα στην πληγείσα περιοχή, πόνο, οίδημα, φλεγμονή και ξηρότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, εμφανίζονται φουσκάλες στην πληγείσα περιοχή.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας, μα πιο συχνά τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Παρατηρείται δε, περισσότερο στις γυναίκες απ' ότι στους άντρες.
Συνήθως η κακή κυκλοφορία του αίματος, οικογενειακό ιστορικό, η κακή διατροφή, το χαμηλό σωματικό βάρος και το υπερβολικό κάπνισμα είναι αιτίες που τις προκαλούν.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι χιονίστρες μετά από μια με τρεις εβδομάδες θα 'χουν θεραπευθεί από μόνες τους. 

1. Όταν εμφανιστούν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ν' ανυψώσετε την πληγείσα περιοχή. Αυτό γίνεται για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Τα χέρια ή τα πόδια μπορείτε να τα βάλετε πάνω σε μαξιλάρια. Τη μύτη ή τ' αυτιά σας; Μπορείτε απλά να καθίσετε αναπαυτικά σε μια καρέκλα λυγίζοντας τον λαιμό σας προς τα πίσω.
Τυλιχτείτε με μια κουβέρτα, πιείτε μια ζεστή σοκολάτα ή ένα ζεστό τσάι βοτάνων.
Κάντε ένα απαλό μασάζ εκεί ακριβώς που πονάτε με ζεστό λάδι καρύδας ή ελαιολάδου για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. 

2. Με την έναρξη του χειμώνα, καλό θα ήταν να ξεκινάτε να κάνετε καθημερινά απαλό μασάζ στα χέρια και στα πόδια, δυο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Αυτό θα εξασφαλίσει την καλή κυκλοφορία του αίματος και θα μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της χιονίστρας.
Για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα των λαδιών (φοινικέλαιο, καστορέλαιο, καρυδέλαιο, ελαιόλαδο) μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέρια έλαια όπως είναι της λεβάντας, του δενδρολίβανου ή του λεμονιού. 
Υπολογίστε στα 25 γρ. λαδιού (περίπου μια κουταλιά της σούπας) να βάλετε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο.
Κι είπαμε το μασάζ να γίνεται με απαλές, κυκλικές κινήσεις. 

3. Μια πανάρχαια μέθοδος θεραπείας για τις χιονίστρες είναι τα κρεμμύδια. Τα λαχανικά αυτά έχουν αντι-φλεγμονώδεις, αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της φαγούρας, του πόνου, του οιδήματος, της φλεγμονής και τον κίνδυνο της μόλυνσης.
Απλά κόψτε σε φέτες το κρεμμύδι. Τρίψτε απαλά την πληγείσα περιοχή. Αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά και μετά αφαιρέστε το με μια ζεστή πετσέτα. Επαναλάβετε τη διαδικασία 2 με 3 φορές την ημέρα για 1 έως 2 εβδομάδες.
Ποτέ μα ποτέ δεν βάζετε κρεμμύδι ή τον χυμό του κρεμμυδιού σε σκασμένο δέρμα.

4. Η πατάτα μπορεί να μειώσει τη φαγούρα και τη φλεγμονή λόγω της καταπραϋντικής της ιδιότητας κι όχι μόνο, απορροφά τις φουσκάλες.
Κόψτε μια πατάτα σε ροδέλες. Ρίξτε πάνω τους λίγο αλάτι και τρίψτε απαλά την πληγείσα περιοχή.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσετε 1 ή 2 πατάτες σε 2 φλιτζάνια νερό για 10 με 15 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει το νερό τους και μετά ενυδατώστε την προβληματική περιοχή για 10 λεπτά.
Όποια θεραπεία κι αν επιλέξετε να θυμάστε πως θα την ακολουθήσετε για μια βδομάδα,  δυο φορές την ημέρα.

5. Η καλέντουλα έχει αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες.
Βράζουμε μια χούφτα από άνθη καλέντουλας σε 2 φλιτζάνια νερό  για 15 με 20 λεπτά. Μόλις κρυώσει το διάλυμα προσθέστε θαλασσινό αλάτι. Ενυδατώστε την πληγείσα περιοχή μία με δυο φορές την ημέρα.
Μπορείτε να βρείτε έτοιμη κρέμα καλέντουλας. Τη χρησιμοποιείτε σύμφωνα με τις οδηγίες που προτείνονται.

6. Άλλη μια καλή λύση για την εξάλειψη των συμπτωμάτων της χιονίστρας είναι το σκόρδο. Έχει ισχυρές αντι-φλεγμονώδεις, αντισηπτικές ιδιότητες που μπορεί να μειώσει άμεσα τη φαγούρα και τη φλεγμονή. Επουλώνει τάχιστα.
Τρίψτε το σκόρδο πάντα μαζί με λάδι στην πληγείσα περιοχή, αρκετές φορές την ημέρα ώστε να τονωθεί η κυκλοφορία του αίματος.
Να συμπεριληφθεί στη διατροφή σας.

7. Αλέστε 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι σε 1 κουταλιά της σούπας ζεστό σησαμέλαιο. Αφήστε τό  διάλυμα να γίνει χλιαρό και μετά ξεκινήστε απαλό μασάζ εκεί ακριβώς όπου έχετε το πρόβλημα. 
Ποτέ δεν ακολουθείτε αυτή τη θεραπεία αν έχετε ανοιχτή πληγή ή σκασμένο δέρμα.

8. Πάρτε τζελ αλόης και τρίψτε μ' αυτό την πληγείσα περιοχή. Αφήστε να στεγνώσει και στη συνέχεια αφαιρέστε την μ' ένα υγρό πανί. Ακολουθείστε τη θεραπεία 1 με 2 φορές την ημέρα μέχρι να δείτε βελτίωση.

9. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να κάνει ευάλωτο ένα άτομο στις χιονίστρες. Εντάξετε στη διατροφή σας το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τον χυμό πορτοκαλιού, το μπρόκολο, το λάχανο, τις σαρδέλες και τον σολομό. Αν θέλετε μπορείτε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας για να πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου.  

10. Η κακή κυκλοφορία του αίματος μπορεί να σας κάνει επιρρεπείς στις χιονίστρες. Για να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα ξεκινήστε γυμναστική.
Η προθέρμανση είναι πολύ βασική για να ζεσταθείτε σταδιακά.

Μην ξεχνάτε όλα μπορούν να βελτιωθούν με σωστή καθοδήγηση. Μην αρνηθείτε τη βοήθεια ειδικού.

Να μου περνάτε όμορφα.

Πληροφορίες γι' αυτή την ανάρτηση πήρα από www.top10homeremedies.com & www.dermatocare.com



Σχόλια