ΑΛΘΑΙΑ Ή ΝΕΡΟΜΟΛΟΧΑ. ΑΞΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΑΣ!


Πηγή φωτ/φίας: biokipos.blogspot.gr

Είναι σίγουρο πως την έχετε δει. Όχι; Για ρίξτε της άλλη μια πιο προσεκτική ματιά. Αυτή η φωτογραφία σας λέει κάτι;


Πηγή φωτ/φίας: biokipos.blogspot.gr

Σε λίγο θα γεμίσει ο κόσμος απ' αυτήν. Ώρα να συστηθούμε.


Η επιστημονική της ονομασία είναι: Althaea officinalis
Ανήκει στην οικογένεια: Malvaceae
Η Καταγωγή της: Τη συναντά κανείς σ' ολόκληρη την Ευρώπη, ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει υγρασία, έλη και δίπλα σε θάλασσα.
Θα τη βρούμε σ' αφθονία στην Κασπία και τη Μαύρη Θάλασσα, στις δυτικές ασιατικές στέπες. Στα βόρεια της Αφρικής μα και στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Βλέπετε μπορεί να προσαρμοστεί παντού μια και τη χρησιμοποιούν κι ως καλλωπιστικό φυτό.

Ζει πολλά χρόνια και μπορεί να φτάσει τα 2 μέτρα. Μα αυτά ξέρω πως ελάχιστα ενδιαφέρουν κάποιους γι' αυτό γρήγορα θα σας αποκαλύψω τα μυστικά της. Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω ότι τα φύλλα και τ' άνθη της συλλέγονται την άνοιξη και το καλοκαίρι, ενώ η ρίζα της το φθινόπωρο.

Και τώρα πάμε να δούμε τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Πρώτον και κύριον να τη συνδυάσουμε με ό,τι έχει σχέση με τις μαλακτικές ιδιότητες του δέρματος αλλά και με τους βλεννογόνους αδένες μας.
Τι σημαίνει αυτό; Όπου θα έχετε ν' αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπως: Μώλωπες, εγκαύματα, κρυοπαγήματα, τραυματισμούς (παλιά τη χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της γάγγραινας), ερυθρότητα του δέρματος, σπυράκια (τα συρρικνώνει), διαστρέμματα κι εξαρθρώσεις, ρευματοειδής αρθρίτιδα θα φτιάχνετε αφέψημα από αποξηραμένα άνθη και φύλλα και το υγρό του αφεψήματος θα το χρησιμοποιείτε ως κατάπλασμα πάνω στις πληγές ή στις πονεμένες περιοχές.

Για τον πονόλαιμο που προέρχεται από φαρυγγίτιδα κάνουμε γαργάρα φτιάχνοντας αφέψημα από αποξηραμένα λουλούδια. Δεν πίνουμε το υγρό της.  

Για στοματικά προβλήματα όπως περιοδοντίτιδα, έλκη στο στόμα, προβλήματα στα ούλα. Κάνουμε μπουκώματα με το αφέψημα της ή ακόμα καλύτερα μασάμε ένα κομμάτι απ' τη σκληρή της ρίζα. 

Για τα τσιμπήματα εντόμων (ψύλλοι, κουνούπια, τσιμπούρια κ.α.) τρίψτε με το φύλλο της την περιοχή που σας τσίμπησαν τα παλιοέντομα και θα σταματήσει αμέσως η φαγούρα.

Παρασκευάσματα για αναπνευστικά προβλήματα 

Βρογχίτιδα: Τη χρησιμοποιούμε για τις καταπραϋντικές, αντιβακτηριακές και αποχρεμπτικές της ιδιότητες.
Μαρινάρετε για 24 ώρες 100 γρ. ξηρής ρίζας σ' ένα λίτρο νερό. Σουρώνουμε και βράζουμε το νερό με μισό κιλό ζάχαρη ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Πίνουμε το μισό φλιτζάνι από μια μικρή κούπα πριν κοιμηθούμε.

Βήχας: Τη χρησιμοποιούμε ως αποχρεμπτικό (για να εξαλειφθούν τα φλέγματα αλλά και για να ηρεμήσει ο βήχας και ο ξερόβηχας).
Κάνουμε έγχυμα μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένης ρίζας  σ' ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό για 10΄λεπτά. Πίνουμε δυο φλιτζάνια την ημέρα.

Άσθμα: Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τον βήχα.

Παρασκευάσματα για τα προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος
Λόγω των καταπραϋντικών της ιδιοτήτων τη χρησιμοποιούμε για τη  θεραπεία του ερεθισμού του ουροποιητικού συστήματος σε καταστάσεις όπως:

Φλεγμονή των νεφρών: Έγχυμα μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βράζουμε για 10΄λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σκεύασμα σκεπασμένο  για 3 ώρες. Πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

Φλεγμονή της ουροδόχου κύστης: Η παραπάνω θεραπεία είναι κατάλληλη και για τη θεραπεία της κυστίτιδας. Μειώνει τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης. Απολυμαίνει και μαλακώνει τον έντονο πόνο.

Παρασκευάσματα για τα πεπτικά προβλήματα 

Ασθένειες όπως γαστρίτιδα, έλκος, πόνος στο στομάχι μπορούν να βοηθηθούν απ' αυτό το απλό βότανο φτιάχνοντας έγχυμα με μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη και φύλλα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βράζουμε για 10΄λεπτά και πίνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού κάθε μέρα.

Χρησιμοποιείται ακόμα και σε σοβαρότερες ασθένειες όπως είναι η νόσος του Crohn ή ελκώδη κολίτιδα.

Φυσικά δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω πως πάντα μα πάντα ζητάμε και την έγκριση του καλού μας γιατρού! 

Και το καλύτερο σας το άφησα για το τέλος. Βοηθά στη διατήρηση της καλής μνήμης!
Έγχυμα μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη και φύλλα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά και πίνουμε 2 φλιτζάνια την ημέρα. 

Να ξέρετε πως δεν έχουν παρατηρηθεί αντενδείξεις στη χρήση της. Μόνο οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέχουν και οι εγκυμονούσες γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι γίνεται.

Άλλη φορά που θα τη συναντήσετε, θα σας παρακαλέσω να της γλυκομιλήσετε και να την κοιτάξετε με περισσότερη σοβαρότητα κι αγάπη, γιατί της αξίζει.

Να μου είστε όλοι σας καλά.
Σαμοθρακίτες μου, κοιτάξτε το άγριο είδος που φυτρώνει στα χωράφια να μην το αφανίζουμε και διαδώστε το. 

Για το πότε πρέπει να πίνουμε τα αφεψήματά μας και για το τί είναι έγχυμα και τί αφέψημα μπορείτε να πληροφορηθείτε από παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ

Πληροφορίες για τη σημερινή ανάρτηση: www.botanical-online.com





Σχόλια