Νηστισιμες φακες γεματες σιδηρο!

Κι ελπίζατε σήμερα για κάποια συνταγή με κουλουράκια. Όποιος θέλει συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια μπορεί να μας επισκεφτεί εδώ κι όποιος επιθυμεί να κλέψει ιδέα για σχέδια κουλουριών μπορεί να παρακολουθήσει βίντεο εδώ

Εμείς σήμερα λόγω της νηστίσιμης Μεγαλοβδομάδας θα δώσουμε συνταγή για φακές.
Φυσικά δεν είναι μια τυχαία συνταγή. Κρύβει ένα μικρό μυστικό που απογειώνει τη γεύση τους και ταυτόχρονα σας προσφέρει όλο το σίδηρο που έχετε ανάγκη.

Να σας προετοιμάσω ότι είναι η πηχτή εκδοχή αυτού του φαγητού κι όχι η σουπέ, οπότε πράξτε αναλόγως.


Πηγή φωτ/φίας: food daily.gr


Υ λ ι κ ά

2 φλ. τσ. φακές
1 πιπεριά φλωρίνης (προαιρετικά)
2 καρότα
1 κρεμμύδι 
1 μετρίου μεγέθους πατάτα
Τον χυμό ενός πορτοκαλιού
1 σκελίδα σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
Αλάτι, πιπέρι
1 κ. γλ. βασιλικό (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο

Πώς τη φτιάχνουμε
  1. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα άσχετη ποσότητα νερού να βράσει.
  2. Προσθέτουμε τις φακές και τις βράζουμε για 10΄λεπτά.
  3. Τις σουρώνουμε.
  4. Σε μούλτι βάζουμε την πιπεριά (προαιρετικά),  την πατάτα, το κρεμμύδι, τα καρότα, λίγο ελαιόλαδο και πολτοποιούμε τα υλικά.
  5. Αυτή τη φορά βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν 5 φλ. τσ. νερό.
  6. Μόλις βράσουν προσθέτουμε τον πολτό, τις ψιλοβρασμένες φακές, πιπέρι και 1  ολόκληρη σκελίδα σκόρδου. Καλά εσείς που δεν έχετε πρόβλημα να το φάτε, ψιλοκόψτε το. Αφήστε να βράσουν σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 20΄λεπτά. Μην ξεγελαστείτε και δεν ανακατεύετε συχνά - πυκνά γιατί είναι βέβαιο πως το φαγητό θα «πιάσει».
  7. Δοκιμάστε τη γεύση τους μόλις περάσουν τα 20΄λεπτά και προσθέστε αλάτι, τον χυμό του πορτοκαλιού και τη δάφνη.
  8. Αφήστε να χυλώσει το φαγητάκι σας. Νομίζω πως θα 'ναι έτοιμο σε κάνα δεκάλεπτο.
  9. Αυτό ήταν!
  10. Σερβίρετε κι όπως λέει ο κουμπάρος μου που είναι μάγειρας· τα όσπρια θέλουν το φρέσκο λάδι τους!
  11. Αν θέλετε προσθέστε λίγο τριμμένο βασιλικό. Εμένα μου άρεσε πολύ η γεύση του.

Οι φακές έχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου, που όμως χρειάζεται βιταμίνη C για να απορροφηθεί απ΄τον οργανισμό. Η πιπεριά, το πορτοκάλι, τα καρότα εκτός απ' το άρωμα τους· βοηθούν να πάρουμε το σίδηρο που χρειαζόμαστε.

Τη συνταγή τη δανείστηκα από www.sintagespareas.gr

Καλή σας όρεξη!


Σχόλια