Βιοδυναμικο ημερολογιο δεκεμβριου-εργασιες-φυτεματα-πανσεληνος



Τα χρώματα θα σας καθοδηγήσουν για το πότε θα φυτέψετε τα φυτά που θέλετε με σχεδόν σίγουρη επιτυχία. Αν κι η μεγαλύτερη επιτυχία βρίσκεται εκεί που σας οδηγεί το ένστικτό σας...


Φυτών - Ανθέων με κίτρινο χρώμαλάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια.

Καρπού με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.

Ρίζας με ανοιχτό καφέ: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Φυλλώματος με πράσινο χρώμα: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.

Σκούρο γκρι είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση. -

www.ftiaxno.gr

Δενδροκομικές Εργασίες 

Aυτό τον μήνα δεν έχουμε να κάνουμε και πολλές δουλειές. Εξάλλου όλα είναι σχεδόν λασπωμένα από τις πολλές βροχές.

Δείτε τις οδηγίες που μας δίνονται απ' αυτό το blog taxiarxi.blogspot.gr. Είναι πολύ κατατοπιστικές και απ' ότι θα καταλάβετε δεν έχω μεταβάλλει αυτά που γράφει.

«Μια και οι εργασίες στον κήπο λιγοστεύουν αυτό το μήνα, είναι καλή ευκαιρία να συντηρήσουμε τα εργαλεία. Το κλαδευτήρι πρέπει να λυθεί, να καθαριστεί και να ακονιστεί. 

Από τα μέσα Δεκεμβρίου και για όλο το χειμώνα θα βρίσκουμε στην αγορά γυμνόρριζα καρποφόρα δέντρα για να φυτέψουμε. Η τιμή τους είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με αυτά που πωλούνται ριζωμένα μέσα σε γλάστρες. Τώρα μπορούμε να επιλέξουμε τις θέσεις φύτευσης και τις ποικιλίες που θα αγοράσουμε.

Τα ελαιόδεντρα κλαδεύονται μετά την συγκομιδή. Μετά το κλάδεμα ένας ψεκασμός με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα θα προστατεύσεις τα δέντρα από μύκητες. 
Ροδακινιές και νεκταρινιές χρειάζονται αυτή την εποχή έναν ψεκασμό με χαλκούχα και πάλι, για προστασία από τον εξώασκο και το κορύνεο. Δύο μύκητες που δείχνουν προτίμηση στα καρποφόρα αυτά. 

Μαζεύουμε από τα δέντρα και το έδαφος όσους καρπούς βρίσκουμε εκεί. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για την υγεία των φυτών μας. 

Σταματάμε κάθε είδος λίπανσης σε κάκτους και άλλα παχύφυτα. Επίσης μειώνουμε το πότισμα στο ελάχιστο απαραίτητο. 

Αν το χώμα δεν είναι υγρό και λασπωμένο μπορούμε να κάνουμε ένα βαθύ σκάλισμα στο παρτέρι που θα φιλοξενήσει τα λαχανικά την ερχόμενη άνοιξη. 

Στη βόρειο Ελλάδα ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει. Στην υπόλοιπη είναι προ των πυλών. Μεταφέρουμε σε θέσεις προστατευμένες από το κρύο όσα φυτά είναι ευαίσθητα, όπως είναι η γαρδένια, το νυχτολούλουδο και άλλα. Αναζητούμε το αντιπαγετικό φλις που χρησιμοποιήσαμε πέρσι για να μην το ψάχνουμε την τελευταία στιγμή. Αν δεν βρίσκουμε ας πάμε να αγοράσουμε λίγο καινούργιο. Πάντως στην ανάγκη, θα τυλίξουμε τα ευαίσθητα φυτά που δεν μεταφέρονται με ό,τι βρούμε, ακόμη και παλιές κουβέρτες. 

Στο λαχανόκηπο του χειμώνα θα βάλουμε αντίδια, ρεβύθια, σκόρδα, λάχανα. 

Απλώνουμε χωνεμένη κοπριά η κομπόστ γύρω από τα δέντρα και τους θάμνους». 

Τι φυτεύουμε τον Δεκέμβρη


Για ξεκούραση σας έβαλα να διαβάσετε αυτό το άρθρο που το δανείστηκα από τους www.bostanistas.gr.  Βοηθούν το διάβασμα κι οι πολύ «ζωντανές» φωτογραφίες του. Φυσικά κι εδώ δεν υπήρξε καμία παρέμβασή μου.

«Ο Δεκέμβριος, αν και ο πρώτος μήνας του χειμώνα, μοιάζει δύσκολη εποχή για την παραγωγή σε λαχανόκηπους. Μοιάζει, δεν είναι. Όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολλά είδη φυτών που είναι ανθεκτικά ακόμα και στο ψύχος, αλλά κυρίως γιατί η Ελλάδα, στις περισσότερες περιοχές, έχει ήπιο χειμώνα. Και στα μέρη όπου δεν είναι ήπιος, καλλιεργούμε σε θερμοκήπιο η σε κάποιο προστατευμένο σημείο.

Λάχανο στα πρώτα στάδια, oakleyoriginals@Flickr
Λάχανο στα πρώτα στάδια, oakleyoriginals@Flickr

Μπορούμε να δοκιμάσουμε καλλιεργώντας διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου φυτού, με στόχο να επιλέξουμε την επόμενη φορά για φύτευση το είδος που ευδοκίμησε καλύτερα στις καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες στο μέλλον για καλύτερα ακόμα αποτελέσματα.
Τα λαχανώδη φυτά σπέρνονται νωρίτερα, ωστόσο μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα όψιμης ποικιλίας, ώστε να προλάβει να αναπτυχθεί ο καρπός προτού ζεσταθεί πολύ ο καιρός. Τα λαχανώδη (Brassica oleracea) φυτά είναι τα πολλά ειδή λάχανου, το μπρόκολο και το κουνουπίδι που φυτεύονται σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 50 με 70 εκ. και είναι έτοιμα για συγκομιδή σε 100-150 μέρες, ανάλογα με το είδος.
Φυτεύουμε σκελίδες από σκόρδα και κοκκάρι κρεμμυδιού σε απόσταση 15 εκ. μεταξύ τους η ανάμεσα στα άλλα φυτά για να τα προστατεύουν από τα ανεπιθύμητα έντομα.

Νεαρά βλαστάρια από σπανάκι, ohmishka@Flickr
Νεαρά βλαστάρια από σπανάκι, ohmishka@Flickr

Ας σπείρουμε ραπανάκι και σπανάκι πεταχτά στο χώμα και έπειτα από 15 μέρες αραιώνουμε τα νεαρά βλαστάρια ώστε να απέχουν 15 εκ. μεταξύ τους, για να είναι έτοιμα για συγκομιδή μετά από 45-60 μέρες το ραπανάκι και 80 μέρες για το σπανάκι.
Και σε λίγο καιρό η σπορά του Δεκεμβρίου θα αποφέρει τα δώρα της. Μπιζέλια, κουκιά, ρεβίθι και φακές σπέρνονται σε ένα προστατευμένο από το κρύο σημείο και, όταν μεγαλώσουν αρκετά, τα φυτεύουμε έξω στο κρύο σε απόσταση 50 εκ. περίπου το ένα από το άλλο. Μη ξεχάσουμε: στα πεταχτά σπέρνουμε ρόκα, μυρώνι και καυκαλήθρα για να εξασφαλίσουμε πλούσιο άρωμα και γεύση στα φαγητά και τις σαλάτες.
Μαρούλι σε προστατευμένο θερμοκήπιο, bettyongardening.com

Μαρούλι σε προστατευμένο θερμοκήπιο, bettyongardening.com

Σε θερμοκήπιο η σε προστατευμένο από το κρύο σημείο μπορούμε να συνεχίζουμε να σπέρνουμε ή να φυτεύουμε έτοιμα σπορόφυτα σαλατικά, για συνεχόμενη συγκομιδή, όπως μαρούλι, σέσκουλο, μιζούνα και μουστάρδα σε αποστάσεις 25 εκ.

Πανσέδες ανάμεσα στα λαχανικά, luigistrano@Flickr
Πανσέδες ανάμεσα στα λαχανικά, luigistrano@Flickr

Δεν λησμονούμε τα χρώματα για τον κήπο και το μπαλκόνι, δηλαδή τα λουλούδια που ανθίζουν και τον χειμώνα: πανσέδες, βιολέτες, κυκλάμινα, άλυσσο, ρείκι, γκαούρα και επίσης καλλωπιστικό λάχανο. Φυτεύουμε βολβούς, π.χ. φρέζιες και τουλίπες και ακόμα γυμνόριζα φυτά όπως τα τριαντάφυλλα, για να χαρούμε τα άνθη τους την άνοιξη.
Εάν υπάρχει αρκετός διαθέσιμος χώρος, μπορούμε να φυτέψουμε δέντρα φρούτων ή αλλιώς να επιλέξουμε για τον κήπο ποικιλίες νάνους: τώρα είναι καλή εποχή για να φυτέψουμε φουντουκιές, βερικοκιές, βανίλιες, δαμάσκηνα, κορόμηλα, κεράσια, βύσσινα, φραγκοστάφυλα ώστε να μεγαλώσουν και το καλοκαίρι να απολαύσουμε τα “δικά μας” πεντανόστιμα φρούτα».

Πανσέληνος Δεκεμβρίου

Σήμερα είναι και μην το καθυστερείτε. Όπως μας πληροφορεί  το www.mykosmos.gr  
περίπου στις 6:04 μ.μ. θα δούμε την τελευταία πανσέληνο του χρόνου. Μα φυσικά 
3 Δεκεμβρίου 2017

Άλλη μια χρονιά στη Σαμοθράκη!


Σχόλια