Δωστε γευση στο μελι σας

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που κάποιος «σοφός» Σαμοθρακίτης μου εξιστορούσε το πόσο έξυπνοι είναι οι Ευρωπαίοι και το πόσο εκμεταλλεύονται τις γνώσεις τους ώστε να δίνουν υπεραξία στο προϊόν τους.

Εκεί πρωτάκουσα για το μέλι με γεύση πορτοκάλι!


Απεγνωσμένα προσπαθούσα να εκμαιεύσω πληροφορίες απ' τον «σοφό» για το πώς φτιάχνεται αυτό το μέλι, αλλά ξέρετε τώρα, πώς θα φαίνομαι «σοφός» αν αρχίσω να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις μου. Τί να πεις...

Έτσι έμεινα με την απορία γι' αρκετά χρόνια. Άστε που μου «μπήκαν» και περίεργες ιδέες στον εγκέφαλο. Οι Ευρωπαίοι έχουν φτάσει σε τόσα εξελιγμένα - διεστραμμένα επίπεδα που καθορίζουν το πού θα πηγαίνουν οι μέλισσες για να 'χουν αυτοί μέλι πορτοκαλιού; Μην γελάτε, δεν ήταν εύλογη η απορία μου; 

Κι επειδή ανακατεύομαι όλη μέρα με βότανα και μαθαίνω τις χρήσεις τους, εντελώς τυχαία βρήκα τον απλό, απλούστερο τρόπο όπου το μέλι μπορεί ν' αποκτήσει τη γεύση που θέλουμε μ' ένα απλό κόλπο χωρίς να απαιτείται καθοδήγηση στην επικονίαση της μέλισσας!

Πάρτε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βάζο που σφραγίζει με λάστιχο. Καταλάβετε το 1/3 τού βάζου σας με τα βότανα της αρεσκείας σας ή φλούδες από φρούτα ή συνδυασμούς αυτών.  Να είναι στεγνά, θεόστεγνα τα βότανα. Καλύψτε τα με μέλι. 

Αφήστε το βάζο σ' ένα σκοτεινό ντουλάπι. Το μέλι σιγά σιγά θα γεμίσει απ' τ' αρώματα των βοτάνων σας.
Όταν θ' αρχίσει να σας αρέσει η μυρωδιά του, τότε θ' αφαιρέσετε τα βότανα απλώς σουρώνοντας το μέλι.
Φυσικά μπορείτε να τ' αφήσετε ως έχουν·  γιατί θα δίνουν μια άλλη όψη στο μέλι σας.
Η αλήθεια είναι πως εμείς οι «μη σοφοί» δεν έχουμε μάθει να ταλαιπωρούμαι το μέλι μας...

Φανταστείτε όμως μέλι με ροδοπέταλα να μπαίνει στο τσάι σας. Ή ν' απλώνετε το μέλι - πορτοκάλι σε μια φέτα ψωμί.

Ή να το χρησιμοποιείται ως ένα μικρό μυστικό στις μάσκες ομορφιάς σας ή στο scrub σας. Λέω εγώ, τώρα...

Κάποιοι θα πούνε «άσε ρε κοπελιά, το μέλι έτσι όπως είναι». Σωστό κι αυτό. Αλλά άμα κάποιος θέλει να ξέρει πώς να το διανθίσει κακό είναι;

Υ.Γ. Αρωματικά βότανα  προτιμητέα για χρήση είναι αυτά τα αράντιστα και τα ολόφρεσκα. Αν δεν έχετε αυτή την πολυτέλεια, τότε καταφύγετε σε καλής ποιότητας αποξηραμένα.

Φιλάκια γλυκά σ' όλους σας και με τις γεύσεις που θέλετε.

Σχόλια