Οι κρυφες Ιδιοτητες του ροδιου

Τα Ελευσίνια μυστήρια τελούνταν από 14 έως 22 Σεπτεμβρίου (Βοηδρομιώνος). Στις 18 του Βοηδρομιώνος γυναίκες με καλάθια γεμάτα με ρόδια και παπαρούνες επάνω σε βοϊδάμαξα, σχημάτιζαν πομπή και γύριζαν μέσα στην πόλη.

Γιατί ρόδια; Τι να πω.
Ίσως γιατί απλά αυτά τα φρούτα ωρίμαζαν εκείνη την εποχή. Ίσως γιατί αυτό το έντονο ρουμπινί χρώμα του, τους θύμιζε βασιλιάδες. Ακόμα κι η κορυφή του αν την παρατηρήσει κανείς θα δει πως έχει σχήμα κορώνας!
Μπορεί γιατί οι κρυμμένοι καρποί του παρέπεμπαν σε γονιμότητα, αφθονία, καλοτυχία, πλούτο. Ή όπως λένε οι ειδικοί το συνέδεαν με τους νεκρούς και με τον θάνατο.

Ή γιατί γνώριζαν τις ιδιότητές του;

Αυτό πάλι, που όλα τα γνώριζαν αυτοί οι «αρχαίοι» κι εμείς είμαστε τόσο ηλίθιοι μπροστά τους,  μπορεί και να με σκοτώσει.

Πάντως εσείς Σαμοθρακίτες μου και οι μη, αν καταφέρετε να μαζέψετε κανένα ρόδι φέτος μετά από τόσες τραμουντάνες, μην το αφήσετε να πάει χαμένο. Πιείτε τον φρέσκο χυμό του (χωρίς ζάχαρη) στην υγειά σας.

Και δεν αστειεύομαι καθόλου. Τα ρόδια και γενικότερα η ροδιά είναι γεμάτα από αντιοξειδωτικές ιδιότητες κι όχι μόνο...

Ψιθυρίζεται πως αποτρέπει και αναστρέφει στην αρχική της μορφή τη στεφανιαία νόσο, γιατί απλούστατα καθαρίζει τις αρτηρίες.
Άστε που όταν αυτός ο χυμός αραιωθεί με νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προβλήματα των ματιών!

Στην Ινδία τα λευκά και πικρά κεντρικά μέρη του εσωτερικού μέρους του καρπού τα χρησιμοποιούν μαζί με αλάτι, πιπέρι και πιπερόριζα - τζίντζερ θες να πεις κοπελιά, ποιος ξέρει σήμερα τη λέξη πιπερόριζα - ως οδοντόπαστα για να προστατευτούν από την ουλίτιδα!

Τα φλούδια και κομμάτι από τον φλοιό του δένδρου τα χρησιμοποιούν για να απομακρύνουν τις ταινίες από τον οργανισμό.

Λόγω της βιταμίνης C βοηθά στην καλή διατήρηση του δέρματος. Στην πρόληψη των ρυτίδων, των κηλίδων του δέρματος και της χαλάρωσης. Αυτή την είδηση κρατήστε την γιατί πάνω σ' αυτή την ιδιότητα στηρίχθηκα κι ετοιμάζω προϊόν.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες! Όταν τρώγονται αυτούσιοι οι σπόρους του. Άρα χαρά κι ευτυχία για τους δυσκοίλιους.
Μα προσοχή αν πάσχετε από καούρες ή γαστρίτιδα. Το φρούτο θα το λαμβάνετε μόνο ως χυμό γιατί τα σπόρια θα σας ενοχλήσουν.

Ιδανικό σε περιπτώσεις υπέρτασης.

Διουρητικό.


Λόγω τις τανίνες που περιέχει μην μου αρχίσετε τις υπερβολές και πίνετε 5 ποτήρια χυμό την ημέρα!

Πάντως ρίξτε του μια ματιά πριν το τεμαχίσετε. Δεν είναι υπέροχο φρούτο; 


Ο θαυμασμός αρκεί βέβαια μέχρι τη στιγμή που θ' αρχίσετε να το κόβετε, γιατί μετά όλη η κουζίνα θα γεμίσει από τους υπέροχους κατακόκκινους χυμούς του!

Ξέρετε πως παίρνω τον χυμό του; Το κόβω στη μέση και το στύβω στον ηλεκτρικό λεμονοστύφτη σαν ένα λεμόνι. Μετά αν δεν έχει ο λεμονοστύφτης το κατάλληλο εξάρτημα το σουρώνετε με το γνωστό μας σουρωτήρι.

Στην υγειά σας παιδιά. Να μου είσαστε όλοι σας καλά.

Για το πώς να φτιάξετε λικέρ ρόδι δείτε παλαιότερη ανάρτηση εδώ
Για ένα δυναμωτικό χειμωνιάτικο smoothie εδώ

Πηγές ανάρτησης: www.botanical-online.com, www.sansimera.gr,www.postmodern.gr

Σχόλια