Πως παιρνουν τα ονοματα τους οι τυφωνες

Όλοι θα έχετε εύλογα αναρωτηθεί, «μα από πού έχουν προκύψει όλες αυτές οι ονομασίες των καιρικών φαινομένων;»
Ειδικά μετά το MALAKAS, δεν αισθανθήκαμε εθνικά υπερήφανοι, αλλά ότι μειδιάσαμε απορημένα, μειδιάσαμε.

Πάει καιρός που ήθελα να διερευνήσω αυτό το θέμα αλλά κάτι γινόταν και το προσπερνούσα, μέχρι σήμερα.

Θα προσπαθήσω με όσο πιο απλά λόγια να σας διαλευκάνω το μυστήριο.

Αποτέλεσμα εικόνας για κυκλώνες
Πηγή φωτ/φίας: newsbomb.gr

Τα ονόματα των τροπικών θυελλών προϋπάρχουν από τη δεκαετία του 1950 κι είναι δομημένα με τέτοιο τρόπο που εξασφαλίζεται:


α) Οι προειδοποιήσεις προς το παγκόσμιο κοινό και τα διεθνή μέσα να είναι άμεσες και ομοιόμορφες σε όλες τις Κλιματικές ζώνες του πλανήτη σε ό,τι αφορά τη διαπίστωση και το μέγεθος του κινδύνου.
β) Τη γεωγραφική διαχείριση του κινδύνου, όταν αρκετές τροπικές θύελλες αναπτύσσονται και εξελίσσονται ταυτόχρονα στην ίδια  κλιματική ζώνη.
Η μεθοδολογία αυτή τηρείται από διεθνή επιτροπή του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (World Meteorological Organization-WMO) που μεταξύ άλλων, δημιουργεί και συντηρεί καταλόγους ονομάτων για τις τροπικές θύελλες που «γεννιούνται» από τη φύση, σε συγκεκριμένες  περιοχές του πλανήτη όπως ο Κεντρικός Ατλαντικός ωκεανός, ο Βορειοανατολικός Ειρηνικός ωκεανός, οι Αυστραλιανές θάλασσες κλπ.
Οι κατάλογοι αυτοί του WMO καλύπτουν έναν αριθμό φαινομένων που δημιουργούνται σε μια εξαετία και στη συνέχεια η λίστα αυτή επαναχρησιμοποιείται. Ξεκινώντας πάλι από την αρχή.
Για παράδειγμα, η λίστα ονομάτων τροπικών θυελλών του 2004 χρησιμοποιήθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε ξανά το 2016 και αυτό θα συμβεί και το 2022 και ούτω καθεξής.

Για το λόγο αυτό έχουμε ξανά τυφώνα με την ονομασία «MALAKAS» .
Η συγκεκριμένη λέξη «MALAKAS» προέρχεται από τις  Φιλιππίνες και σύμφωνα με τους πίνακες των ονομάτων που εμφανίζονται στο site της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (http://www.jma.go.jp/jma/jma-eng/jma-center/rsmc-hp-pub-eg/tyname.html), σημαίνει δυνατός, παντοδύναμος! 
Σας αφήνω να φανταστείτε ό,τι θέλετε...
Στην περίπτωση που κάποια φαινόμενα άφησαν πίσω τους, τεράστιες ανθρώπινες απώλειες όπως η Katrina στη Νέα Ορλεάνη, τότε αποσύρονται από τις λίστες.

Πώς ξεκίνησε αυτή η ονοματοδοσία;
Ξεκίνησε από έναν Αυστραλό μετεωρολόγο τον Clement Wragge, που χρησιμοποίησε γυναικεία ονόματα και ονόματα πολιτικών που δεν συμπαθούσε, για να ονομάσει τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν στα Αυστραλιανά πελάγη.

Η πρακτική αυτή της χρήσης γυναικείων ονομάτων άρεσε απ' ότι φαίνεται στους μετεωρολόγους και τον χρησιμοποίησαν για να δώσουν ονόματα στους τυφώνες του Ινδικού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Για όλες τις τροπικές θύελλες που εμφανίζονταν πάνω σ' αυτόν τον πλανήτη θα χρησιμοποιούνταν γυναικεία ονόματα· μέχρι που κάποιες φεμινίστριες στην Αμερική τη δεκαετία του '70 το πήραν χαμπάρι κι είπαν «νισάφι παιδιά, δεν φταίμε για όλα τα δεινά του κόσμου»!
Έτσι αναγκάστηκαν και μπήκαν στη λίστα της ονοματοδοσίας και ανδρικά ονόματα όπως Hurricane Bob.


Εγώ ένα ξέρω, ότι έχοντας την ανάγκη να μην μπαίνει ο φόβος μέσα μου, από δω και πέρα θα δίνω δικές μου, αστείες ονομασίες στους τυφώνες και κυκλώνες της καθημερινής μου ζωής· αφού οι πραγματικοί· είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στη χώρα μου.
Εξάλλου εμείς, τ' ακούτε κι εσείς Σαμοθρακίτες μου, δεν έχουμε ούτε ωκεανούς, ούτε πελάγη για να προκαλούνται τέτοιου είδους φαινόμενα.


Καλό μήνα, παιδιά.


Πηγή ανάρτησης:greenagenda.gr

Σχόλια