ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΓΙΑ VEGAN. ΑΠΛΟΙ & ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΙ

Φέτος θέλησα να φτιάξω κάτι διαφορετικό. Ένα γλυκό που να μοιάζει με παραδοσιακό αλλά ταυτόχρονα να είναι ενωτικό. Τι σόι Χριστούγεννα έχουμε.
Ένα γλυκό για μικρούς και μεγάλους. Γι' αυτούς που ιδεολογικά δεν τους αρέσουν οι ζωικές τροφές.
Γι' αυτούς που 'χουν τα προβληματάκια τους με τη χοληστερίνη. Γι' αυτούς που προσέχουν τη σιλουέτα τους...

Την ιδέα τη δανείστηκα από το LIVE KITCHEN. Εκείνος ονόμασε τους κουραμπιέδες του «νηστίσιμους». Δυο αλλαγές έκανα και το αποτέλεσμα βγήκε απίθανο, γιατί όντως ό,τι συνταγή έχω φτιάξει απ' αυτόν τον άνθρωπο μου 'χει βγει εξαιρετική.
Αλλά επειδή αναφέρομαι στους κουραμπιέδες θέλω να σας πω πως είναι τραγανοί και το μόνο που τους λείπει από τους κανονικούς κουραμπιέδες είναι η μυρωδιά του βουτύρου κι οι ενοχές...

Θα σας δώσω τη συνταγή όπως ακριβώς τη δίνει ο κος Παναγιώτης του LIVE KITCHEN κι απλά θα σας σημειώσω σε ποια σημεία έχω παρέμβει. Όλα τ' άλλα είναι ακριβώς ίδια.
Πάμε να δούμε τα υλικά.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ηλιέλαιο
300 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα 
2 κ.τσ. χυμό λεμονιού. Εδώ έβαλα 2 κ.τσ. ανθόνερο
ξύσμα από 1 λεμόνι. Εδώ έβαλα 1 κ.τσ. πικραμύγδαλο. Η χαρακτηριστική μυρωδιά του κουραμπιέ!
1 κ.τσ. βανίλια
1 κ.τγ. μαγειρική σόδα
2 κ.τγ. μπέικιν πάουντερ 
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Την εκτέλεση της συνταγής θα τη δείτε στο βίντεο που ακολουθεί. Είναι ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ.
Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι ότι τα αμύγδαλα όταν τα πρόσθεσα τα είχα αναμείξει με ένα μέρος από το αλεύρι που χρησιμοποίησα στη συνταγή και πως ο χρόνος ψησίματος για μένα δεν ήταν 12-15' λεπτά αλλά 25΄. Είπαμε έχω παλιά κουζίνα.
Α, δεν ξεχνάμε το ταψί να το τοποθετήσουμε στη μεσαία σχάρα.


Κι αν θέλετε κάποιους απ' αυτούς να τους κάνετε σοκολατένιους είναι πολύ εύκολο.
Πάρτε μια κουβερτούρα DARK λιώστε την με τον γνωστό τρόπο του μπεν μαρί (κατσαρολάκι με βραστό νερό και πάνω του μεταλλικό δοχείο με την κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια. Το κατσαρολάκι το έχετε αποσύρει από την εστία της φωτιάς).
Περιμένετε λίγο κι η σοκολάτα θα λιώσει. Ρίξτε 1 ή 2 κ.σ. ηλιέλαιο. Ανακατέψτε καλά. Πάρτε δυο πιρούνια και μ' αυτά βουτήξτε τους κρύους κουραμπιέδες σας στη σοκολατοκόλαση.
Αφήστε τους να κοκαλώσουν πάνω σε μια σχάρα κι αυτό είναι όλο.
Την ιδέα τη δανείστηκα κι αυτή από το LIVE KITCHEN που έδειχνε το πώς φτιάχνει τα σοκολατένια μελομακάρονά του.


Άλλο ένα θαύμα έγινε.


Καλή επιτυχία! 

Επεξήγηση:
κ.τσ = κουταλάκι του τσαγιού
κ.τγ = κουταλάκι του γλυκού
κ.σ  = κουταλιά της σούπας

Σχόλια