ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ. ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ & ΠΩΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ

 Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος για να δοκιμάσετε την πορτοκαλί κολοκύθα. Εδώ στη Σαμοθράκη τη μεγαλώνουμε μόνοι μας στο μποστάνι μας. Πολλές φορές την πάμε σαν δώρο στις επισκέψεις που κάνουμε σε φίλους. Δε μας λείπει ποτέ από τη χειμερινή διατροφή μας!
Στις μεγαλουπόλεις θα τη βρείτε στις λαϊκές ή σ' επιλεγμένα μανάβικα.

Μπορείτε να τη δοκιμάσετε ως γλυκιά κι αλμυρή πίτα. Ως σούπα, πουρέ κι ως γλυκό του κουταλιού.

Σε μας εδώ στο νησί συνηθίζεται να προσφέρεται ως γλυκιά. Μένεις εκστασιασμένος από το λεπτό, τραγανιστό, χειροποίητο φύλλο της, εμποτισμένο από το τοπικό μοσχομυριστικό μέλι με την κανέλα. Κι όταν φτάνεις στην πρώτη μπουκιά που σου αποκαλύπτεται η γεύση της κολοκύθας με κείνα τα μικρά, διακριτικά καρυδάκια. Ω, Θεέ μου πόση ευτυχία μπορεί να βρεθεί σ' ένα τόσο δα μικρό κομμάτι!

Σε μένα μ' αρέσει κι η αλμυρή εκδοχή της πίτας με μπόλικο τζίντζερ για να «σπάει» η γλύκα της. Περισσότερο όμως απ' όλες τις εκδοχές της προτιμώ αυτή της σούπας. Ζεστή, πικάντικη. Μπορείς να τρως χωρίς τύψεις μια και δεν περιέχει πολλές θερμίδες. Φτάνεις πολύ εύκολα στο αίσθημα του κορεσμού. Χαλαρωτική. 
 Πολύ σύντομα θα σας αποκαλύψω τη συνταγή της.
 
Σήμερα όμως θα μιλήσουμε για το πως μπορούμε να συλλέξουμε τους σπόρους της.

Μη φανταστείτε πως είναι δύσκολη η διαδικασία τους. Εξάλλου έχει πολύ πλάκα να έχετε τον πασατέμπο σας. Αυτό το υπέροχο και κατ' άλλους εκνευριστικό «τσακ τσακ» που συνοδεύεται από σκέψεις ή κουβεντολόι.
Πόσο καλό κάνει αυτό το ραχάτι στον οργανισμό μας!

 Οι κολοκυθόσποροι αυτό που έχουν να προσφέρουν περισσότερο καθ' υπεροχή των άλλων σπόρων, είναι η βιταμίνη Κ που συμμετέχει στην αποτελεσματική πήξη του αίματός μας.
Ο ψευδάργυρος τούς καθιστά ευεργετικούς στα προβλήματα του προστάτη και την ανδρική στειρότητα.
 Τα έλαια ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη και προστατεύουν τις αρθρώσεις μας από την καταπόνησή τους όταν αθλούμαστε.
 Είναι ήπια διουρητικοί και με σωστή δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των σκουληκιών από το έντερό μας. Όλα αυτά βέβαια με την καθοδήγηση του γιατρού μας, ποτέ μόνοι μας.

 Τώρα πάμε να δούμε ένα σύντομο βίντεο για να συλλέγουμε τους κολοκυθόσπορους της πορτοκαλί κολοκύθας.
 Ποιος ξέρει μπορεί να θελήσετε να μεγαλώσετε από φιντανάκι τη δική σας κολοκύθα! Όχι στο μπαλκόνι σας φυσικά! 


Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε κι ένα βίντεο που είχα προετοιμάσει σε παλαιότερη ανάρτηση για την κοπή της. Μπορεί να είναι σκληρή αλλά αν ξέρετε τον τρόπο είναι εύκολο να την τιθασεύσετε.

Η κοπή της πορτοκαλί κολοκύθας

Κι αν έχετε απορία όπως κι εγώ, πώς πουλάνε ξεφλουδισμένους τους σπόρους, μόλις χθες ανακάλυψα το μυστικό. Όταν συλλέξετε τους σπόρους, έτσι όπως είναι φρέσκοι ξεφλουδίζονται πανεύκολα μ' ένα μαχαιράκι μπήγοντάς το στην κορυφή τους.

Να μου είστε καλά. Καλή χρονιά σ' όλους σας γεμάτη από υγεία κι ανακαλύψεις.

Σχόλια