ΜΕΤΑΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΣΕ ΔΩΡΟ ΕΚΠΛΗΞΗ

Πάντα μ' αρέσει να μένει στη μνήμη μου η μέρα των γενεθλίων μου. Φέτος διάλεξα ως εγκλωβισμένη από τον covid να κάνω μια κατασκευή.
Ταίριαζε με την ιδιοσυγκρασία μου. Έχει άμεση σχέση με τη φύση και ταυτόχρονα επιστρέφει στη φύση. Θα καταλάβετε στο τέλος της ανάρτησης τι εννοώ.
Αλλά ας μη μακρηγορώ και πάμε να δούμε πώς μπορούμε πανεύκολα να φτιάξουμε χαρτοπολτό και μετά πώς μπορεί να μετατραπεί σ' ένα δώρο!



Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με τη διαδικασία

  • Συλλέγουμε χάρτινες, ξεχασμένες χαρτοσακούλες που μας δίνουν στο super market ή στο μανάβικο. Ακόμα και μια απ' αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε το δείγμα σας.
  • Μην ξεχάσετε ν' αφαιρέσετε τυχόν barcode. Το έξτρα χαρτάκι που κολλούν οι πωλητές στη χαρτοσακούλα που αναγράφετε το είδος και η τιμή του εμπορεύματος.
  • Τις χαρτοσακούλες τις κόβετε σε μικρά κομμάτια. Όσο πιο μικρά μπορείτε. Δεν υπάρχει λόγος να εκνευριστείτε μ' αυτή τη διαδικασία. Η κατασκευή αυτή γίνεται για τη χαρά, οπότε τα κόβετε όσο θέλετε.
  • Τα βάζετε μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Το νερό να είναι τόσο όσο να καλύπτει τα χάρτινα μικρά κομμάτια. Αφήστε τα για 12 ώρες να μουλιάσουν καλά.

Την επόμενη μέρα, παίρνετε λίγα πολύ λίγα από τα εμποτισμένα με νερό χαρτιά και τα βάζετε στο multi σας με αρκετό νερό. Με κοφτά σταματήματα στην αρχή και μετά με συνεχόμενα πατήματα του κουμπιού θ' αποκτήσετε τον πρώτο σας χαρτοπολτό!
Αυτό ήταν. Συνεχίστε μέχρι να τελειώσουν τα «πανιασμένα» σας χαρτιά.
Ήρεμα, μην καταστραφεί το multi!
Τελειώσατε; Τώρα αρχίζουν τα ωραία.

Πάρτε καλούπια. Εγώ, να σας πω την αλήθεια, χρησιμοποίησα καπάκια από βούτυρο. Μικρά, μεγάλα για να μου οριοθετούν τον χαρτοπολτό.
Μετά ξεθάρρεψα κι άπλωσα χαρτοπολτό στο πίσω μέρος ενός ταψιού που τον άπλωσα με το λεπτό ξύλο που ανοίγουμε φύλλο για πίτες. Ωχ, Παναγιά μου τι είπα τώρα κι έχω και λιγούρες. Σοβαρεύομαι και συνεχίζω.

Γεμίστε τη χούφτα σας μ' αυτόν τον χαρτοπολτό και βρέξτε τον τόσο όσο να μπορείτε να τον απλώσετε μ' ευκολία στο καλούπι σας. Αν υπάρχουν κομμάτια χαρτιού που δεν πολτοποιήθηκαν πετάξτε τα. Απλώστε και πιέστε να γίνει ίσια η επιφάνεια του χαρτοπολτού. Έτσι όπως θα πιέζετε θα βγαίνει στην επιφάνεια νερό. Χύστε το!
Ο χαρτοπολτός θα πρέπει να γίνει συμπαγής, χωρίς κενά κι όσο γίνεται πιο στεγνός για να αποξηρανθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε μένα η αποξήρανση του πολτού έγινε δίπλα σε ξυλόσομπα οπότε ήταν πολύ εύκολη και γρήγορη. Σε δύο μέρες αρκετά από τα καλούπια μου ήταν έτοιμα.


Μπροστινή πλευρά αποξηραμένου χαρτοπολτού


Πίσω πλευρά αποξηραμένου χαρτοπολτού

Τώρα πια είναι πανεύκολο να τον σχεδιάσετε και να τον κόψετε στο σχήμα που θέλετε. Με προσοχή όμως γιατί είναι αρκετά εύκολος να κοπεί. Μπορείτε να τον τρυπήσετε και να του περάσετε κορδελάκι ώστε να τον κρεμάσετε έξω από συσκευασία δώρου. Να κάπως έτσι.


Το καλύτερο όμως σας το φύλαξα για το τέλος. Στον χαρτοπολτό δοκιμάστε να προσθέσετε σπόρους φυτών. Πιστεύω πως μετά τον Μάρτη που θα 'χουν φύγει τα πολλά κρύα θα μπορέσετε όπως είναι η καρτούλα σας να τη φυτέψετε σ' ένα γλαστράκι και να πάρετε καινούργια φυτά!
Γι' αυτό οι σπόροι να μπαίνουν σε συγκεκριμένα σημεία κι όχι ο ένας πάνω στον άλλον γιατί ο ένας θα πνιγεί από τον άλλον.

Αχ, αυτή η φύση με τα μέτρα της! 

Φίλοι μου γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όλα σ' αυτή τη ζωή μπορούν να μετατραπούν σε μιαν άλλη οντότητα. Τίποτα δε χάνεται. Τίποτα δεν πεθαίνει!










Σχόλια