Χαρουπιά. Το δένδρο που μας έζησε σε δύσκολους καιρούς
Σήμερα λέω να ξεκινήσω μ' ένα άρθρο που θα ενδιαφέρει αυτούς που σκέφτονται λίγο πιο σοβαρά ν' αποχαιρετίσουν την πόλη και ν' ασχοληθούν με την αγροτική ζωή.
Κατ' αρχάς θα δείτε σε βίντεο που σας βρήκα, κάποιον που αυτή τη στιγμή ζει στη Κρήτη και φτιάχνει χαρουπόμελο, υποκατάστατο του καφέ, υποκατάστατο του κακάο, ακαβούρδιστο αλεύρι και είδος τσαγιού. Αν κάτι μου' χει ξεφύγει ας με συγχωρήσει.
Φυσικά και έχει ξεκινήσει εξαγωγές !!!
Δεν σας λέω να κάνετε εξαγωγές όμως σιγά σιγά αποκτήστε γνώσεις και θα έρθουν οι ιδέες και οι κατευθύνσεις.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτό το δένδρο είναι ότι αντέχει στη μεγάλη ξηρασία μα και στο πολύ το κρύο. Γι' αυτό και το συναντάμε σε πολλούς τόπους της Ελλάδας ακόμα και κει που δεν ευδοκιμούν άλλα δένδρα.
Κατ' αρχάς θα δείτε σε βίντεο που σας βρήκα, κάποιον που αυτή τη στιγμή ζει στη Κρήτη και φτιάχνει χαρουπόμελο, υποκατάστατο του καφέ, υποκατάστατο του κακάο, ακαβούρδιστο αλεύρι και είδος τσαγιού. Αν κάτι μου' χει ξεφύγει ας με συγχωρήσει.
Φυσικά και έχει ξεκινήσει εξαγωγές !!!
Δεν σας λέω να κάνετε εξαγωγές όμως σιγά σιγά αποκτήστε γνώσεις και θα έρθουν οι ιδέες και οι κατευθύνσεις.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει αυτό το δένδρο είναι ότι αντέχει στη μεγάλη ξηρασία μα και στο πολύ το κρύο. Γι' αυτό και το συναντάμε σε πολλούς τόπους της Ελλάδας ακόμα και κει που δεν ευδοκιμούν άλλα δένδρα.
Το δένδρο είναι χρήσιμο
- για το πλούσιο φύλλωμά του
- για τους ζαχαρούχους καρπούς του (μελιγόνους) από τους οποίους παρασκευάζονται σιρόπια (όπως το χαρουπόμελο που αντικατέστησε το μέλι την εποχή της κατοχής), διάφορα δροσιστικά ποτά
- για την παραγωγή οινοπνεύματος
- για την ξυλεία του
- για την σαπωνοποιία με την εξαγωγή λαδιού
- για την χρησιμοποίηση των καρπών του ως τροφή για τα ζώα αλλά και για τους ανθρώπους.
Ζει πολλά χρόνια και δεν ρίχνει τα φύλλα του τον χειμώνα. Δένδρο ηλικίας δέκα χρόνων δίνει 150 κιλά καρπό το χρόνο. Πάνω από 30 χρόνια δένδρο δίνει και 600 κιλά καρπό.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Πριν τον φυτέψουμε επειδή είναι πολύ σκληρός τον μουσκεύουμε για 24 ώρες και μετά τον φυτεύουμε.
Η σπορά γίνεται Γενάρη με Φλεβάρη. Μετά από δύο με τρία χρόνια μπολιάζονται τα δενδράκια και μεταφυτεύονται στον οριστικό τους τόπο κατά το τέλος φθινοπώρου.
Η απόσταση που πρέπει να έχει το ένα δένδρο από το άλλο είναι 10 με 15 μέτρα.
Το μπόλιασμα γίνεται με μάτι τον Μάρτη με Απρίλη αλλά και τον Σεπτέμβρη.
Η χαρουπιά δεν έχει απαιτήσεις στο χώμα απλά προτιμά τ' ασβεστούχα. Ψάχνει προσήλια μέρη και πότισμα χρειάζεται τα πρώτα της χρόνια.
Καρπούς βγάζει το καλοκαίρι τον Αύγουστο.
Το αξιοπερίεργο μ' αυτό το δένδρο είναι ότι άλλα έχουν αρσενικά άνθη, άλλα θηλυκά κι άλλα ερμαφρόδιτα.
Για κάθε 10 θηλυκά δένδρα θα πρέπει να φυτεύεται κι ένα αρσενικό.
Οι ποικιλίες της χαρουπιάς είναι που μας δίνουν την παραγωγικότητα, το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του καρπού τους.
Θηλυκό άνθος |
Αρσενικό Άνθος |
Κάποια στιγμή θα σας δώσω και συνταγές με αυτό το θαυματουργό προϊόν μια και πια χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική.
Και τώρα δείτε το βίντεο που σας υποσχέθηκα
Τις φωτογραφίες τις πήρα από το site του Κυρίου Παντάκη Γιώργου
Τις πληροφορίες για την χαρουπιά τις βρήκα σε διάφορα βιβλία που διάβασα τον πρώτο καιρό της διαμονής μου στη Σαμοθράκη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου