Σήμερα 9 του Μάρτη φυτεύουμε & φτιάχνουμε τηγανίτες

Σαράντα φάς, σαράντα πιείς, σαράντα δώκεις για την ψυχή-σου˙
σαράντα δέντρα φύτεψε να τά' χεις λεημοσύνη.
Ή
Σαράντα φάς, σαράντα πιείς,
σαράντα βάλεις στη γή για την ψυχή-σου.
   Ανήμερα των αγίων Σαράντα πιστεύουν πως, ό,τι φυτέψεις, πιάνει (δέντρα, λουλούδια, κλήματα). Αυτή τη μέρα των αγίων Σαράντα οι νοικοκυρές κάνουν τηγανίτες, που τις περιχύνουν με πετιμέζι ή σιρόπι, και τις μοιράζουν στους γείτονες, τους συγγενείς και τους φτωχούς λέγοντας το παραπάνω στιχάκι.

   Στην Κύπρο, στις 9 του Μάρτη, βάζουν τα λασάνια, όπως λένε, δηλαδή τα σπορεία για τις ντομάτες και τις πιπεριές, γιατί, όπως πιστεύουν, "σαράντα μέρες βλαστούσιν".
   Στα Βρυσιά της Λέσβου, τη μέρα των αγίων Σαράντα τό' χουν σε καλό να σπέρνουν βασιλικό. Λένε μάλιστα κι ένα τραγουδάκι:
   Βασιλικόν εφύτεψα με τα σαράντα φύλλα ˙
   σαράντα σ' αγαπήσανε, μα πάλι εγώ σε πήρα.
   Στη Σκύρο των αγίων Σαράντα λειτουργούσαν παλιότερα το μεταξόσπορο. Αυτό, βέβαια, γινόταν όταν η μεταξουργία ήταν από τις πιό προσοδοφόρες ασχολίες των γυναικών στην ελληνική ύπαιθρο. Επίσης, σε πολλά μέρη αυτή τη μέρα - και όχι την πρώτη Μαρτίου - εντοπίζονται οι μαγικές συνήθεις για την αποφυγή των φιδιών και των άλλων μαμουδιών.
   Στα Φάρσαλα της Καππαδοκίας τρώνε ζοχό, για να μην τους βλάπτουν τα φίδια και οι σαύρες. Το ίδιο κάνουν και στην Αιτωλία. Στη Λακωνία, πάλι πιστεύουν πως, αν βροντήξει των αγίων Σαράντα, τα φίδια κατεβαίνουν σαράντα οργιές στη γη κάτω, αν δε βροντήξει, ανεβαίνουν σαράντα οργιές απάνω.
Για να μην ξεχνάμε και τη λαογραφία μας. Τα παραπάνω στοιχεία πάρθηκαν από το βιβλίο "Οι 12 μήνες, Τα λαογραφικά"  Άλκη Κυριακίδου - Νέστορος.

Φτιάξτε και τηγανίτες για να τις δώσετε στους γείτονές σας, με τον τρόπο που φτιάχνονται στη Σαμοθράκη.

Υλικά
1 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 1/2 κ.γλ. μαγιά ξηρή
νερό

Εκτέλεση
Σ' ένα νεροπότηρο βάζουμε μέχρι τη μέση του νερό χλιαρό, προς κρύο και διαλύουμε τη μαγιά.
Ρίχνουμε το μείγμα  στο αλεύρι. Προσθέτουμε κ τη ζάχαρη. Συμπληρώνουμε νερό τόσο όσο το μείγμα να είναι συμπυκνωμένο, αλλά και να ρέει.
Τ' αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπάζοντάς το με μεμβράνη για 1 ώρα.
Θα δούμε αρκετές φουσκάλες. Τότε το παρασκεύασμά μας είναι έτοιμο.
Παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας, αφού πρώτα τη βουτήξουμε σε νερό, και τη ρίχνουμε στο ζεστό λάδι. Κάθε φορά κάνουμε την ίδια κίνηση.
Οι τηγανίτες γίνονται πλακέ. Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά, ξεκολλάνε από μόνες τους. Τις γυρνάμε για να ροδίσουν κι από την άλλη. Θα δείτε πως το σχήμα τους θ' αλλάξει, θα γίνουν στρογγυλές!!!
Τότε είναι έτοιμες για να τις περιχύσουμε με το σιρόπι και να τις απολαύσουμε.

Σιρόπι
1 κ.σ. γεμάτη μέλι
1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη
4 κ.σ. γεμάτες νερό
Μισό ξυλάκι κανέλα

Όλα αυτά τα υλικά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα κι όταν φτάσουν στο σημείο βρασμού τ' αφήνουμε να βράσουν για 5' λεπτά ακόμα.

Καλή επιτυχία


Σχόλια