Αυγά γεμάτα απορίες
Ξέρετε όταν ήρθα Σαμοθράκη έρχονταν οι γείτονες και το πρώτο πράγμα που μου έδιναν για να μ' ευχαριστήσουν ήταν αυγά από τις κοτούλες. Κοντέψαμε να πάθουμε χοληστερίνη ο άντρας μου κι εγώ.
Να' ναι καλά οι άνθρωποι, αλλά ως γνήσια Αθηναία και γνωρίζοντας τι πάει να πει σαλμονέλα, ήθελα να βρω τον σίγουρο εκείνο τρόπο, που θα με οδηγούσε στο σωστό ή μη σωστό αυγό.
Φυσικά η μυρωδιά είναι από τα πρώτα δεδομένα, αλλά αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το αισθητήριο όργανο τι κάνεις;
Υπάρχει κόλπο γνωστό και αλάνθαστο. Το κόλπο με το ποτήρι. Γεμίζουμε το ποτήρι με νερό βρύσης και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το ωμό αυγό οπότε αυτό θεωρείται:
Νo1. Πολύ φρέσκο
Αν βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και παραμείνει βυθισμένο.
Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)
Αν θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.
Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)
Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.
Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-
Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.
Πηγή εδώ
Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στους ανθρώπους της ηλικίας μου, έλα δε θέλω κακίες, είναι η αφηρημάδα, ή η κατάσταση λίγο πριν το αλτσχάιμερ.
Τέλος πάντων, τι κάνουμε αν δε θυμόμαστε ποιο αυγό είναι βρασμένο και ποιο όχι.
Έρχεται η καλή μας φυσική και μας λύνει την απορία.
Όταν προσπαθήσουμε να περιστρέψουμε το άβραστο αβγό παρατηρούμε ότι αυτό δύσκολα περιστρέφεται. Αν όμως περιστρέψουμε το βρασμένο αβγό, αυτό κάνει εύκολα και γρήγορα περιστροφές.
Το βρασμένο αβγό είναι στερεό, σχετικά ομοιογενές, κι έτσι περιστρέφεται πιο εύκολα από το άβραστο αβγό που είναι υγρό στο εσωτερικό του.
Πηγή εδώ
Για ποιο εμπεριστατωμένες απόψεις εδώ
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πως μπορούμε να ξεφλουδίσουμε τ' αυγά μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
http://youtu.be/3mIyG688HbM
Χρόνοι βρασίματος αυγών
1) Αν θέλετε αυγό πολύ μελάτο, βράστε το 3-4 λεπτά.
Για να το φάτε, το καλύτερο είναι να βγάλετε το 1/3 από το τσόφλι από την πάνω μεριά του και να το φάτε με ένα κουταλάκι.
2) Αν θέλετε αυγό λίγο μελάτο, βράστε το 5-6 λεπτά.
Εδώ, μπορείτε είτε με τον 1ο τρόπο, είτε μπορείτε να το ξεφλουδίσετε ολικώς για να το φάτε.
3) Αν θέλετε αυγό σφιχτό, βράστε το 12 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύουν αυτοί οι χρόνοι είναι:
α) τα αυγά να μην είναι από το ψυγείο, αλλά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
β) να είναι μεσαίου μεγέθους(τα κλασσικά αυγά μας),
γ) να βράζετε ~5 αυγά με νερό ίσα ίσα που θα τα καλύπτει σε ένα κατσαρολάκι, και θα κάθονται όλα στον πάτο. Κοινώς η ποσότητα του νερού να μην είναι μεγάλη.
δ) γενικά όλα είναι σχετικά, δοκιμάστε μόνοι σας και βγάλτε τους δικούς σας χρόνους για την κάθε περίπτωση!
Πηγή εδώ
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα τσόφλια των αυγών είναι τα καλύτερα λιπάσματα. Τα ξεπλένουμε με νερό ώστε να μην υπάρχει η εσωτερική μεμβράνη τους. Τ' αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά από δυο μέρες τα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας και τα σκορπάμε στην επιφάνεια του χώματος.
Πηγή η αφεντομουτσουνάρα μου.
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι.
Να' ναι καλά οι άνθρωποι, αλλά ως γνήσια Αθηναία και γνωρίζοντας τι πάει να πει σαλμονέλα, ήθελα να βρω τον σίγουρο εκείνο τρόπο, που θα με οδηγούσε στο σωστό ή μη σωστό αυγό.
Φυσικά η μυρωδιά είναι από τα πρώτα δεδομένα, αλλά αν δε θέλεις να χρησιμοποιήσεις αυτό το αισθητήριο όργανο τι κάνεις;
Υπάρχει κόλπο γνωστό και αλάνθαστο. Το κόλπο με το ποτήρι. Γεμίζουμε το ποτήρι με νερό βρύσης και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το ωμό αυγό οπότε αυτό θεωρείται:
Νo1. Πολύ φρέσκο
Αν βυθιστεί στο πλαϊνό μέρος του, και παραμείνει βυθισμένο.
Νο2. Φρέσκο (μίας εβδομάδας)
Αν θα βυθιστεί και αυτό, αλλά το πίσω μέρος του αυγού (το μεγάλο) θα είναι ελαφρώς ανυψωμένο.
Νο3. Παλιό (τριών εβδομάδων)
Θα βυθιστεί αλλά με τη μύτη προς τα κάτω. Το πίσω μέρος του αυγού θα δείχνει προς τα επάνω.
Νο4. Πολύ παλιά αυγά!!! -ΠΡΟΣΟΧΗ-
Το αυγό επιπλέει κανονικά. Αυτά τα αυγά δεν είναι κατάλληλα προς βρώση και πρέπει να τα πετάξετε.
Πηγή εδώ
Ένα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στους ανθρώπους της ηλικίας μου, έλα δε θέλω κακίες, είναι η αφηρημάδα, ή η κατάσταση λίγο πριν το αλτσχάιμερ.
Τέλος πάντων, τι κάνουμε αν δε θυμόμαστε ποιο αυγό είναι βρασμένο και ποιο όχι.
Έρχεται η καλή μας φυσική και μας λύνει την απορία.
Όταν προσπαθήσουμε να περιστρέψουμε το άβραστο αβγό παρατηρούμε ότι αυτό δύσκολα περιστρέφεται. Αν όμως περιστρέψουμε το βρασμένο αβγό, αυτό κάνει εύκολα και γρήγορα περιστροφές.
Το βρασμένο αβγό είναι στερεό, σχετικά ομοιογενές, κι έτσι περιστρέφεται πιο εύκολα από το άβραστο αβγό που είναι υγρό στο εσωτερικό του.
Πηγή εδώ
Για ποιο εμπεριστατωμένες απόψεις εδώ
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πως μπορούμε να ξεφλουδίσουμε τ' αυγά μας μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
http://youtu.be/3mIyG688HbM
Χρόνοι βρασίματος αυγών
1) Αν θέλετε αυγό πολύ μελάτο, βράστε το 3-4 λεπτά.
Για να το φάτε, το καλύτερο είναι να βγάλετε το 1/3 από το τσόφλι από την πάνω μεριά του και να το φάτε με ένα κουταλάκι.
2) Αν θέλετε αυγό λίγο μελάτο, βράστε το 5-6 λεπτά.
Εδώ, μπορείτε είτε με τον 1ο τρόπο, είτε μπορείτε να το ξεφλουδίσετε ολικώς για να το φάτε.
3) Αν θέλετε αυγό σφιχτό, βράστε το 12 λεπτά.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύουν αυτοί οι χρόνοι είναι:
α) τα αυγά να μην είναι από το ψυγείο, αλλά να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος,
β) να είναι μεσαίου μεγέθους(τα κλασσικά αυγά μας),
γ) να βράζετε ~5 αυγά με νερό ίσα ίσα που θα τα καλύπτει σε ένα κατσαρολάκι, και θα κάθονται όλα στον πάτο. Κοινώς η ποσότητα του νερού να μην είναι μεγάλη.
δ) γενικά όλα είναι σχετικά, δοκιμάστε μόνοι σας και βγάλτε τους δικούς σας χρόνους για την κάθε περίπτωση!
Πηγή εδώ
Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι τα τσόφλια των αυγών είναι τα καλύτερα λιπάσματα. Τα ξεπλένουμε με νερό ώστε να μην υπάρχει η εσωτερική μεμβράνη τους. Τ' αφήνουμε να στεγνώσουν και μετά από δυο μέρες τα θρυμματίζουμε με τα χέρια μας και τα σκορπάμε στην επιφάνεια του χώματος.
Πηγή η αφεντομουτσουνάρα μου.
Ελπίζω να μην ξέχασα κάτι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου