Η ιστορία των στρογγυλών μαχαιριών
Επειδή έρχεται Σαββατοκύριακο και μπορεί να "κάνετε το τραπέζι" ας το' χετε στο μυαλό σας το παρακάτω άρθρο.
Αναρωτηθήκατε ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Για να δούμε, γιατί έχει ενδιαφέρον! Πρώτα όμως ας ξεκινήσουμε με κάποια στοιχεία για την ιστορία των μαχαιριών. Αργότερα εμφανίστηκαν μαχαίρια με λεπίδες που ήταν φτιαγμένες από πυριτόλιθο, ένα λεπτόκοκκο πέτρωμα μιας μορφής χαλαζία (διοξείδιο του πυριτίου), ενώ τα μεταλλικά μαχαίρια εμφανίστηκαν πολύ αργότερα κατά την εποχή του ορείχαλκου και του σιδήρου. Μέχρι τότε τα μαχαίρια ήταν πολύ κοφτερά και χρησιμοποιούνταν κυρίως ως όπλα για κυνήγι, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν είχαν κι άλλες χρήσεις. Τα πρώτα μαχαίρια φαγητού που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στα τραπέζια εμφανίστηκαν τον 15ο αιώνα. Τότε μάλιστα είχαν ήδη εξελιχθεί και οι μέθοδοι κατεργασίας των μετάλλων κι έτσι τα μαχαίρια άρχισαν να έχουν και περίτεχνα σκαλιστά σχέδια. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα, όμως, των μαχαιριών του φαγητού που χρησιμοποιούμε στο τραπέζι είναι οι στρογγυλεμένες άκρες. Το γνώρισμα αυτό έχει τις ρίζες του στη Γαλλία. Αυτό το έκανε προκειμένου να αποβάλλουν οι επισκέπτες του την δυσάρεστη συνήθεια να σκαλίζουν τα δόντια τους με τις μύτες των μαχαιριών μετά το γεύμα! Βέβαια εκτός από αυτήν την αηδιαστική συνήθεια των Γάλλων ευγενών, φαίνεται πως υπήρχε κι άλλο ένα πρόβλημα με τα μυτερά μαχαίρια. Μετά από δυο-τρία ποτηράκια κρασί, ότι διαφορές υπήρχαν μπορούσαν να εξελιχθούν σε καυγάδες και η ύπαρξη ενός "όπλου" στο τραπέζι δεν ήταν και ότι καλύτερο... Για το λόγο αυτό, το 1669 ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ’ απαγόρευσε τα μυτερά μαχαίρια τόσο στο δρόμο, όσο και στο τραπέζι, επιμένοντας σε αυτά με τις στρογγυλεμένες άκρες, σε μια προσπάθειά για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Πραγματικά απίστευτο! Πηγή: coolweb.gr |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου