ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 - ΤΙ ΦΥΤΕΥΩ & ΜΕΤΑΦΥΤΕΥΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Είναι απίστευτος ο ουρανός απόψε. Ξάστερος και σε λίγο θα βγει το φεγγάρι. Είναι το τελευταίο του καλοκαιριού κι έχει μιαν άλλη αίγλη. Πανσέληνος δεν είναι πια, μα ακόμα υπάρχουν τ' απομεινάρια της λάμψης της.
Για να μη ξεχνιόμαστε, στις 28 Σεπτέμβρη θα έχουμε την επόμενη πανσέληνο.


Παρακάτω θα βρείτε με ανάλυση κάθε μέρα τι σας προτείνεται να φυτέψετε και πότε θα πρέπει να αναβάλλετε μια τέτοια εργασία.
Εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα που σας την δίνει με σκούρο γκρι χρώμα αν θέλετε οπωσδήποτε ν' ασχοληθείτε με τον κήπο σας, μπορείτε να δώσετε έμφαση στην προετοιμασία του ή στην καθαριότητά του.

Βιοδυναμικό ημερολόγιο Σεπτέμβριος-2015

Σας υπενθυμίζω την ερμηνεία των χρωμάτων:

Φυτών - Ανθέων με κίτρινο χρώμα: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια.

Καρπού με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.

Ρίζας με ανοιχτό καφέ: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.

Φυλλώματος με πράσινο χρώμα: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.

Σκούρο γκρι είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση.

Για τις πληροφορίες αυτές συμβουλευτήκαμε το www.ftiaxno.gr ΕΔΩ

Αυτόν τον μήνα


Σπέρνουμε:  Μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, μαρούλια, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια,  πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άγρια και ήμερα χόρτα, σπανάκι, σέσκουλα, σινάπια, μυρώνια, καυκαλίθρα, καρότα

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα, καρότα

Μεταφυτεύουμε: Μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα, πράσα, καρότα


Συγκομιδή: Ντομάτες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια,  μπάμιες, φασόλια, καλαμπόκια, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, αχλάδια, μήλα, ροδάκινα, σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια, κάστανα, ρόδια, σταφύλια, φραγκόσυκα, καρότα

Βότανα: Μαζεύουμε δεντρολίβανο, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μάραθο (σπόρους) και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξηράνουμε. 
Τρόπος αποξήρανσης βοτάνων ΕΔΩ

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Καθαρίζουμε το χωράφι μας από διάφορες καλοκαιρινές καλλιέργειες και το ετοιμάζουμε για τα χειμωνιάτικα κηπευτικά μας. 

Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. 

Ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα, θερινό πολτό (όταν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 32 βαθμούς Κελσίου), χαλκό ή θειάφι τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μια από τις πιο σοβαρές και σημαντικές δουλειές τον Σεπτέμβριο είναι η συλλογή σπόρων των φυτών μας. 
Μαζεύουμε και αποξηραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, αλλά και τα καλοκαιρινά αρωματικά φυτά και λουλούδια μας.  Θα βρείτε με ανάλυση τον τρόπο που συλλέγονται οι σπόροι ΕΔΩ

Πηγή των παραπάνω πληροφοριών ΕΔΩ

Δεντροκομικές εργασίες τον μήνα Σεπτέμβριο 

Οι δεντροκομικές εργασίες είναι μεν λίγες αλλά επαρκώς σημαντικές. 
Στους οπωροκήπους γίνονται ελαφρά οργώματα ή σκαλίσματα όλων των δέντρων των οποίων η καρποφορία έχει λήξει, με σκοπό αφενός να ευνοηθεί η βλάστηση και η κατόπιν παράχωση των διαφόρων ζιζανίων και αφ’ ετέρου δε, για να αεριστεί το από τα θερινά ποτίσματα και λοιπές εργασίες, πεπατημένο έδαφος.

Συγχρόνως μπορεί επίσης να εκτελείται και η αναγκαία λίπανση, με κοπριά ή χημ. λιπασμάτων. Όπου όμως αυτή είναι δυσχερής ενδείκνυνται η χλωρά λίπανσης με πυκνή σπορά και εν καιρώ παράχωση ψυχανθών φυτών. 

Αυτήν την εποχή τα ποτίσματα δεν είναι πάντοτε απαραίτητα, εκτός εάν ο καιρός εξακολουθεί θερμός και ξηρός, οπότε κάνουμε 1-2 ποτίσματα, εννοείται κατά τις περιστάσεις και τα είδη των δέντρων.

Στα σπορεία και φυτώρια ενεργούνται εντατικά οι ενοφθαλμισμοί ιδίως των γιγαντόκαρπων, των καστανιών και φιστικιών, καθώς και αυτοί για εξημέρωση των αυτοφυών αγρίων οπωροφόρων.

Εξακολουθεί η καταπολέμηση των διαφόρων ζωικών και φυτικών εχθρών των οπωροφόρων και ιδίως η εξόντωση της σχιζονεύρας της μηλιάς, του καπνού των πυρηνοκάρπων, της λιπαρίδος των δαμάσκηνων κλπ. δια των γνωστών μέσων. 

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937 

Πηγή των παραπάνω πληροφοριών ΕΔΩ

Σας βλέπω σε λίγο καιρό να γίνετε υψηλών προδιαγραφών αγρότες. 
Καλή μέρα να 'χετε και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Μη ξεχνάτε να ρίχνετε μια κλεφτή, καθημερινή ματιά στο blog μου. Σας έχω τόσο ανάγκη!








Σχόλια