Κατιφές Tagetes Marigold
Καθώς καθόμουν και χάζευα τον κήπο μου, έπιασα τον εαυτό μου να έχει κολλήσει πάνω στο έντονο πορτοκαλί χρώμα των κατιφέδων.
Αποφάσισα να το φωτογραφήσω και να στρωθώ να διαβάσω γι' αυτό το βότανο.
Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω. Έμπλεξα γιατί τα είδη του είναι πολλά. Έχουν καταμετρηθεί 56 μέχρι στιγμής κι από ότι φαίνεται το καθένα εξ αυτών έχει διαφορετική χρήση.
Πολλοί χωρίς να το' χουν ψάξει ιδιαιτέρως, καταχωρούν όλες τις ιδιότητες των ειδών σ' ένα κι αυτό είναι που έχει περιπλέξει τα πράγματα.
Για να μη διαιωνίσω κι εγώ το ίδιο λάθος θα σας πω τα σίγουρα. Αυτά που η ίδια έχω γνωρίσει.
Το χρησιμοποιώ για να απωθεί τα μη "καλά" έντομα στον μπαξέ μου. Πάει και τελείωσε ντομάτα χωρίς κατιφέ δεν γίνεται.
Παρακάτω θα βρείτε κάποιες από τις χρήσεις που αφορούν το είδος Tagetes Marigold και είναι αυτό της φωτογραφίας.
Αποφάσισα να το φωτογραφήσω και να στρωθώ να διαβάσω γι' αυτό το βότανο.
Δεν ήταν και το πιο εύκολο πράγμα που θα μπορούσα να κάνω. Έμπλεξα γιατί τα είδη του είναι πολλά. Έχουν καταμετρηθεί 56 μέχρι στιγμής κι από ότι φαίνεται το καθένα εξ αυτών έχει διαφορετική χρήση.
Πολλοί χωρίς να το' χουν ψάξει ιδιαιτέρως, καταχωρούν όλες τις ιδιότητες των ειδών σ' ένα κι αυτό είναι που έχει περιπλέξει τα πράγματα.
Για να μη διαιωνίσω κι εγώ το ίδιο λάθος θα σας πω τα σίγουρα. Αυτά που η ίδια έχω γνωρίσει.
Το χρησιμοποιώ για να απωθεί τα μη "καλά" έντομα στον μπαξέ μου. Πάει και τελείωσε ντομάτα χωρίς κατιφέ δεν γίνεται.
Κατιφές Tagetes Marigold (Το χρυσάφι της Παναγίας)
Θα σας μιλήσω για την αποξήρανσή του η οποία είναι πανεύκολη.
Θ' αφήσετε να περάσει το καλοκαίρι γιατί αυτό το βότανο μπορεί να ζήσει στα μέρη μας μέχρι τον Οκτώβρη και τότε θ' αρχίσετε να μαζεύετε τ' αποξηραμένα άνθη του.
Αποξηραμένος κατιφές |
Αν το κάνετε νωρίτερα, δηλαδή ν' αφήνετε ν' αποξηρανθεί το άνθος πάνω στο φυτό, να ξέρετε πως η δύναμη του φυτού θα χαθεί και δεν θα 'χετε ανθοφορία ενώ θα μπορούσατε να θαυμάζετε τα άνθη του για μεγάλο διάστημα.
Αν αφαιρέσετε το κοτσάνι του αποξηραμένου κατιφέ θα δείτε πως το λουλούδι που κρατούσατε ήταν οι σπόροι του |
- ως έγχυμα για τα πρησμένα μάτια και τον καταρράκτη.
- ο χυμός των φύλλων χρησιμοποιείτε για το έκζεμα.
- επιθέματα από τα λουλούδια και τα φύλλα του μπορούν να φτιάξουν οι γυναίκες και να τα χρησιμοποιήσουν στην επώδυνη μαστίτιδα.
- Στα τρόφιμα και στα ποτά χρησιμοποιείτε για το άρωμά του.
- Τα λουλούδια του ως εντομοαπωθητικό.
- Τ' αποξηραμένα φύλλα του στις ζωοτροφές των πουλερικών για τον χρωματισμό των κοτόπουλων (ενισχύει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του δέρματος τους) και των κρόκων των αυγών για να πάρει αυτό το έντονο κιτρινοπορτοκαλί χρώμα. Να μ' άκουγε η Μιραράκη!
- Στην Ινδία τον χρησιμοποιούν για τη βαφή υφασμάτων.
- Κάποιοι τον χρησιμοποιούν ωμό ως καρύκευμα στις σαλάτες. Να σας πω πως έχει αρκετά πικρή γεύση.
Σας βρήκα συνταγές που μας τις προτείνει το www.valentine.gr. Δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμα. Όποιος τις φτιάξει να μας ενημερώσει.
Γαλατόπιτα με κατιφέ
- 2 κούπες γάλα
- 1 κούπα πέταλα κατιφέ (όχι ραντισμένα)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 κάψουλα άρωμα βανίλιας
- 3 κρόκοι αυγού ελαφρώς χτυπημένοι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ροδόνερο
- κρέμα σαντιγί (για επικάλυψη)
Χρησιμοποιώντας ένα καθαρό γουδί και ένα γουδοχέρι που χρησιμοποιείτε συνήθως για μαγειρικούς σκοπούς, κοπανίστε πέταλα κατιφέ ή λιανίστε τα με ένα κουτάλι. Ανακατώστε το αλάτι μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά. Βράστε το γάλα με τους κατιφέδες και προσθέστε λίγο άρωμα βανίλιας. Προσθέστε τα ελαφρώς χτυπημένα κροκάδια αυγού και τα στεγνά υλικά. Ανακατώστε το σε χαμηλή φωτιά. Όταν το μείγμα στέκεται στο κουτάλι προσθέστε το ροδόνερο και κρυώστε το. Σερβίρετε το σε μπολ γαρνιρισμένο με κρέμα σαντιγί, και γαρνίρετέ το με φρέσκα πέταλα κατιφέ.
http://www.valentine.gr/recipes_sidedishesandothers_gr.php
Ψωμί 1-Φορμάκια με κατιφέ
3/4 κούπα γάλα
1 1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένα ξερά πέταλα κατιφέ
2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 αυγό
Ζεστάνετε το γάλα σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα τριμμένα πέταλα. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το μέλι και το αυγό και ανακατώστε τα με τα στεγνά υλικά. Γεμίστε τις φόρμες στα 2/3 και ψήστε στους 220 βαθμ. C για 20 λεπτά.
http://www.valentine.gr/recipes_BreadsDessertsAndCandies_gr.php1 1/2 κουταλιά της σούπας τριμμένα ξερά πέταλα κατιφέ
2 κούπες κοσκινισμένο αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας μπέϊκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
4 κουταλιές της σούπας μέλι
1 αυγό
Ζεστάνετε το γάλα σε σημείο βρασμού, προσθέστε τα τριμμένα πέταλα. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίστε το αλεύρι το μπέϊκιν πάουντερ και το αλάτι. Προσθέστε το μέλι και το αυγό και ανακατώστε τα με τα στεγνά υλικά. Γεμίστε τις φόρμες στα 2/3 και ψήστε στους 220 βαθμ. C για 20 λεπτά.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως πάντα μα πάντα τα βότανα δεν τα χρησιμοποιούμε άφοβα. Είναι κι αυτά φάρμακα.
Μεγάλη προσοχή να δίνουν οι εγκυμονούσες κι όσοι χρησιμοποιούν παράλληλα άλλα φάρμακα. Πάντα μα πάντα να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους.
Οι πληροφορίες που σας παρέχω είναι καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα.
Να μου είστε όλοι σας καλά.
Να μου είστε όλοι σας καλά.
Πηγές ανάρτησης http://www.stuartxchange.com/Ahito.html
https://ajaytaobotanicalblog.wordpress.com/tag/botanical-name-tagetes-erecta/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου