Η εποχή της καρυδόπιτας

Χθες μαζέψαμε τα πρώτα μας καρύδια. Επιτέλους μετά από πέντε χρόνια μόνιμης εγκατάστασης στη Σαμοθράκη, καταφέραμε να συλλέξουμε αυτόν τον ευεργετικό καρπό στον σωστό χρόνο!

Μην αρχίσετε σχόλια τύπου: Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Ένα έχω να σας πω, πως τα καρύδια τα ήξερα εξ όψεως και ως ξηρό καρπό, τίποτα περισσότερο.

Και τώρα θέλω μια μεγάλη χάρη από σας.

Ζητώ εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τη διατήρηση του καρπού. Θα παρακαλέσω να μη μου πείτε πάλι για καταψύκτες. Θα πρέπει να έχω 300 για να διατηρώ όλα αυτά που χρειάζομαι. Άσε που έχουμε φτάσει όλα τα τρόφιμα να τα τρώμε κατεψυγμένα, έλεος.
Τι κάνανε τα χρόνια που δεν υπήρχαν αυτές οι αποθήκες του ηλεκτρισμού;

Πάντως για να σας ευχαριστήσω προκαταβολικά, γιατί ξέρω θα ρωτήσετε τους "παλιούς"  και θα μου μεταλαμπαδεύσετε τις γνώσεις τους, σας δίνω μια σίγουρη και "κατατσακισμένη" συνταγή καρυδόπιτας.
Αποτέλεσμα εικόνας για καρυδόπιτα

ΥΛΙΚΑ

  • 10 αυγά
  • 10 κ. σ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 10 κ. σ. ζάχαρη
  • 12 κ. σ. καρύδια
  • 1 κ. γλ. μπέϊκιν πάουντερ
  • 1 κ. γλ. σόδα
  • 1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ + λικέρ
  • 1/2 ξύσμα λεμονιού
  • 1 ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 κοφτό κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κοφτό κ. γλ. γαρίφαλλο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια του νερού νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • 2 ξυλάκια κανέλα
Για το σιρόπι αυτό, το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζετε, είναι πως όταν ξεκινήσει ο βρασμός κατεβάζετε τη θερμοκρασία στο 2' (οι διαβαθμίσεις στην κουζίνα μου ξεκινούν από το 1 και καταλήγουν στο 3, οπότε κανονίστε για τη δική σας σε τι θερμοκρασία θα δουλέψετε) κι αφήστε το σιρόπι να βράσει για 15' λεπτά.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  1. Προθερμαίνω τον φούρνο για μισή ώρα στους 250
    ° C.
  2. Κτυπώ στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ τ' ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα ( όταν αναποδογυρίζω το μπολ του μίξερ δεν πέφτει το υλικό). Ε, ρε γέλια.
  3. Κτυπώ στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν' ασπρίσει το μείγμα.
  4. Συνεχίζω ανακατεύοντας σιμιγδάλι, μπέϊκιν πάουντερ, σόδα, κονιάκ - λικέρ σε μεσαία ταχύτητα.
  5. Σταματώ και ανακατεύω σιγά κι απαλά από κάτω προς τ' απάνω με τη σπάτουλα, τη μαρέγκα με τα θρυμματισμένα στο μπλέντερ καρύδια.
  6. Βουτυρώνω ταψί 32-34cm πολύ καλά, ρίχνω αλεύρι ή σιμιγδάλι να κολλήσει στο βούτυρο και αδειάζω το υλικό.
  7. Βάζω το ταψί στον φούρνο κι αμέσως κατεβάζω τη θερμοκρασία στους 200
    ° C.
  8. Όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο την κόβουμε σε κομμάτια και τη σιροπιάζουμε.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΉΣ

Η μαρέγκα πρέπει να κτυπηθεί σε πεντακάθαρο κάδο με μια κουταλιά νερό.

Μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με παγωτό καϊμάκι, ακριβώς όπως το βλέπετε στη φωτογραφία.

Πρώτα θα φτιάξετε το σιρόπι και μετά την καρυδόπιτα. Ο λόγος είναι ότι όταν θα ψηθεί η καρυδόπιτα θα μπορέσετε να τη σιροπιάσετε κατευθείαν μια και το σιρόπι θα έχει κρυώσει.

Καλή δεν είναι η ανταλλαγή για τις πληροφορίες που σας ζήτησα;

Φτιάξτε αυτήν την καρυδόπιτα και θα με θυμηθείτε. Μου την είχε δώσει 300 χρόνια πριν, μια συνάδελφος η Ντίνα Βασιλείου και την ευχαριστώ πάρα πολύ...

Σας εύχομαι καλή επιτυχία.

κ.σ.    = κουταλιά της σούπας
κ. γλ. = κουταλάκι του γλυκού

Την φωτογραφία τη δανείστηκα από: laxtaristessyntages.blogspot.gr



Σχόλια