Παντζάρι η πορφυρή ασπίδα

Δεύτερη μέρα με θέμα το παντζάρι πάει πολύ. Όμως είναι η εποχή του και είναι ενδιαφέρον το πόσο απαραίτητο και χρήσιμο θεωρείται για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Το γνωρίζετε ήδη, αρκετοί από σας, πως δε μ' αρέσει να σας κουράζω με επιστημονικούς όρους για κάτι που πρέπει ή που δεν πρέπει να κάνουμε.
Εξάλλου μακρυά από μένα τα "πρέπει" και τα "δεν πρέπει".


Αποτέλεσμα εικόνας για παντζάρια εικόνες


Σας έφτιαξα ένα μικρό πίνακα για ν' αποστηθίσετε τις ευεργετικές του ιδιότητες.

  1. Μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.
  2. Μειώνει την «κακή» χοληστερόλη
  3. Ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες και το παιδί τους
  4. Βοηθά στα προβλήματα οστεοπόρωσης
  5. Διατηρεί υπό έλεγχο τον διαβήτη
  6. Βοηθά στη θεραπεία της αναιμίας
  7. Ανακουφίζει από την κούραση
  8. Βελτιώνει τη σεξουαλική υγεία
  9. Προστατεύει από τον καρκίνο
  10. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα & τις αιμορροΐδες
  11. Διατηρεί σε φόρμα τον εγκέφαλο
_. Υπάρχουν ενδείξεις πως καταναλώνοντας 500 γρ.παντζάρια την ημέρα,  μειώνεται η αρτηριακή πίεση μέσα σε έξι ώρες.
_.Βοηθά στο να μη φράζουν τα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό σημαίνει μικρότερη χρήση φαρμάκων για τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
_.Περιέχει φολυκό οξύ. Βασικό συστατικό για τη διαμόρφωση του νωτιαίου μυελού του αγέννητου μωρού. Ενώ παρέχει αντοχή στη μητέρα.
_.Το πυρίτιο είναι βασικό στοιχείο που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικό το ασβέστιο. Ένα ποτήρι χυμό παντζαριού την ημέρα θα μπορούσε να μας διατηρήσει σε σωστά επίπεδα το ασβέστιό μας που είναι απαραίτητο για τα οστά και τα δόντια μας.
_.Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορούν να ξεγελάσουν την όρεξή τους για γλυκό. Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων των σακχάρων στο αίμα σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης διαθέτει λίγες θερμίδες και λιπαρά. 
_.Να θυμάστε συνειρμικά το κόκκινο χρώμα του παντζαριού και το αίμα. Αυτό σημαίνει πως επειδή περιέχει σίδηρο βοηθά στην αναιμία.
_.Τα νιτρικά άλατα που περιέχονται στο λαχανικό βοηθούν να διαστέλλονται οι αρτηρίες και να γίνεται σωστή μεταφορά του οξυγόνου στον οργανισμό. Αυτό έχει από μόνο του ως αποτέλεσμα να αυξάνει την ενέργεια του ατόμου που το χρησιμοποιεί. Είναι και πλούσια πηγή σιδήρου όπως προαναφέρθηκε, οπότε βοηθά διπλά στη βελτίωση της αντοχής.
_.Η θεά Αφροδίτη δεν αποχωριζόταν το παντζάρι! Μόνο αυτό σας λέω. Ξεχάστε το viagra.
_.Περιέχεται ουσία με την ονομασία βητακυανίνη. Λόγω αυτής επιβραδύνεται η ανάπτυξη των όγκων. Τόσο του καρκίνου του μαστού όσο και του προστάτη. Συζητούν ακόμα και για τον καρκίνο του πνεύμονα.
_.Βοηθά στην κίνηση του εντέρου με μαλακά κόπρανα. Καθαρίζει το κόλον και ξεπλένει τις βλαβερές τοξίνες από το στομάχι. Έτσι βοηθά κι όσους πάσχουν από αιμορροΐδες.
_.Λόγω των νιτρικών αλάτων (τι σου κάνει ένα νιτρικό άλας, ρε παιδάκι μου) και τη σωστή μεταφορά του οξυγόνου μέσα από τα αγγεία λειτουργεί σωστά ο εγκέφαλος με αποτέλεσμα να καθυστερεί την εμφάνιση της άνοιας.

Ελπίζω να σας διαφώτισα και να σκεφτόμαστε άλλη φορά πριν πετάξουμε το ζουμί από τα παντζάρια. Τουλάχιστον ας το ρίχνουμε στα φυτά σας.

Πηγή φωτογραφίας www.onsports.gr

Σχόλια