Βιοδυναμικό Ημερολόγιο, Δενδροκομικές εργασίες & φυτέματα μεταφυτεύσεις μηνός Δεκεμβρίου
Το πιστεύετε ένας ολόκληρος χρόνος πλησιάζει προς το τέλος του. Απίστευτο δεν είναι;
Ας δούμε όμως το αναγκαίο γι' αρκετούς από μας ημερολόγιο, αυτού του μήνα, που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τις μέρες εκείνες που 'ναι κατάλληλες για τη φύτευση και μεταφύτευση των φυτών μας.
Ας δούμε όμως το αναγκαίο γι' αρκετούς από μας ημερολόγιο, αυτού του μήνα, που θα μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τις μέρες εκείνες που 'ναι κατάλληλες για τη φύτευση και μεταφύτευση των φυτών μας.
Επεξηγήσεις Χρωμάτων
Ανάλογα με το χρώμα που ζωγραφίστηκε κάθε ημέρα του βιοδυναμικού ημερολογίου προτιμούμε να φυτεύουμε:
Φυτών - Ανθέων με κίτρινο χρώμα: λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, χαμομήλι, καλεντούλα, λουλούδια.
Καρπού με πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα: σιτάρι, κριθάρι, ηλιόσπορος, καλαμπόκια (άνυδρο, κίτρινο, λευκό, ποπ-κορν), φασόλια, κουκιά, αρακάς, αγγούρι, καρπούζι, κολοκύθια (νερού, μακρύ, στρογγυλό, λούφα), ντομάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμιες, πεπόνι, φράουλα.
Ρίζας με ανοιχτό καφέ: πατάτα, παντζάρι, καρότο, κρεμμύδι, πράσο, σκόρδο.
Φυλλώματος με πράσινο χρώμα: μηδική , άνηθος, αντίδια, λάπατο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, ραδίκι ήμερο, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, στέβια, τσάι, μελισσόχορτο, ρίγανη, μαντζουράνα, αρμπαρόριζα, τριφύλλι έρπον.
και τέλος με το
Σκούρο ραφ είναι οι δυσμενείς ημέρες όπου δεν κάνουμε καμιά σπορά ή μεταφύτευση. -
Για όλα αυτά μας πληροφορεί το www.ftiaxno.gr ένα εξαιρετικό blog με πάρα πολλές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες πάνω σε αγροτικά θέματα.
Συνεχίζουμε με τις δενδροκομικές εργασίες αυτού του μήνα που τις δανείστηκα πάλι απ' αυτό το blog.
Οι δεντροκομικές εργασίες είναι σχεδόν μηδαμινές γιατί τα χώματα καθίστανται συνήθως παγωμένα και λασπώδη από τις συχνές βροχές και τα χιόνια.
Στους οπωροκήπους, εάν το επιτρέπει ο καιρός γίνεται να συνεχιστούν οι εμφυτεύσεις όλων των φυλλοβόλων οπωροφόρων, καθώς και τα κλαδέματα σχημάτων και καρποφορίας.
Επίσης συμπληρώνονται οι αρόσεις και οι λιπάνσεις, εάν δεν πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα και στα πολύ ψυχρά μέρη εφαρμόζονται επιχωματώσεις των ριζών ή και των κορμών των πιο ευαίσθητων δέντρων.
Στα φυτώρια, με ευνοϊκό καιρό συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις και οι αρόσεις των δενδρυλλίων στα σπορεία και κλαδεύονται καταλλήλως για των σχηματισμό νέων δενδρυλλίων. Ενσωματώνονται διάφοροι χονδοκέλυφοι σπόροι όπως αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια και κάστανα και προετοιμάζονται οι βραγιές για τις μελλοντικές σπορές.
Τι φυτεύουμε & μεταφυτεύουμε τον Δεκέμβριο
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος), καρότα
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, Κρεμμύδια , ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο, καρότα
Πληροφορίες που πήρα από το http://www.bioprasino.gr/
Η πανσέληνος του Δεκέμβρη
Όλοι μας θα τη χαρούμε αυτήν την πανσέληνο μια και θα είναι μέρα καθισιού γι' αρκετούς από μας.
25 Δεκεμβρίου (περίπου 1:02 μ.μ) θα είναι η τελευταία πανσέληνος αυτού του χρόνου.
Να σας βρει κάτω από το χριστουγεννιάτικο στολισμένο δένδρο μ' αγαπημένους ανθρώπους...
Μήπως πρέπει να σας γράψω και τις αστρολογικές προβλέψεις του Λεφάκη γι' αυτήν την ημερομηνία; Λέω καλύτερα να τ' αφήσουμε στην τύχη θα 'ναι πιο ενδιαφέρον. Εξάλλου η ζωή έχει μεγαλύτερη έμπνευση από μας.
Για την πανσέληνο πήρα την πληροφορία από http://www.mykosmos.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου