Πως τοποθετούνται σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο
Το ψυγείο βοηθά στο να διατηρούνται φρέσκα και αναλλοίωτα τα τρόφιμα. Μ΄αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται η ανάπτυξη επιβλαβών μικροβίων σ' αυτά.
Τι πρέπει να προσέχουμε.
Πρώτη μας δουλειά είναι να βάλουμε θερμόμετρο στο μεσαίο ράφι του ψυγείου μας. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του. Τώρα τον χειμώνα πρέπει να έχει 5 °C.
Αυτό δεν σημαίνει πως σε όλα τα μέρη του ψυγείου έχουμε την ίδια θερμοκρασία. Ξεκινάω από την πόρτα, μετά πηγαίνω απ' το κάτω μέρος του προς τα πάνω για να σας πω πως τοποθετούνται τα τρόφιμα. Μη νομίζετε κι εγώ μαζί σας τα μαθαίνω.
Πόρτα ψυγείου με τα ντουλαπάκια και τα ράφια (10-15 °C):
Ποτά, μουστάρδα, βούτυρο.
Συρτάρια ψυγείου (θερμοκρασία 10 °C) : Φρούτα και λαχανικά.
Ράφι πάνω από τα συρτάρια λαχανικών ( Θερμοκρασία 2 °C): Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας και το ψάρι. Γιατί; Και να στάξουν αίματα δεν θα πάνε σε άλλα τρόφιμα.
Μεσαίο Ράφι Θερμοκρασία (4-5 °C): Τοποθετούνται τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, τα αλλαντικά, τα αποφάγια, τα κέικ και τα προϊόντα που φέρουν την επισήμανση «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα».
Στο ψηλότερο ράφι ( θερμοκρασία (8 °C) : Συνεχίζουμε να βάζουμε όσα τρόφιμα δεν χώρεσαν στο μεσαίο ράφι.
Δεν ξεχνάμε:
- Παραφορτώνοντας το ψυγείο δεν κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας οπότε δεν κατανέμεται σωστά η θερμοκρασία.
- Όταν δημιουργείται πάγος, μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος.
- Δεν ανοιγοκλείνουμε άσκοπα την πόρτα του ψυγείου γιατί τότε δημιουργείται πάγος.
- Ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη όπως τα εξωτικά φρούτα (μπανάνες), οι ντομάτες, τα φασολάκια, τ' αγγούρια και τα κολοκυθάκια.
- Το ψωμί μπαγιατεύει γρηγορότερα μέσα στο ψυγείο.
- Κάποια φρούτα και λαχανικά που χρειάζονται ωρίμανση πρέπει να διατηρηθούν πρώτα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Να τυλίγουμε ή να σκεπάζουμε το φαγητό για ν' αποφεύγεται η απώλεια υγρασίας του, αλλά και η εξάπλωση οσμών.
- Δεν αποθηκεύουμε ζεστό φαγητό. Γιατί θα προκαλέσουμε άνοδο της εσωτερικής θερμοκρασίας του ψυγείου.
- Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε πως τα μπροστινά τρόφιμα είναι τα πιο παλιά και αυτά θα πρέπει να καταναλωθούν πρώτα. Πίσω απ' αυτά τοποθετούμε τα φρέσκα.
- Μην ξεχνάμε να ελέγχουμε τις ημερομηνίες λήξεως των τροφίμων. Καλύτερα άμα δεν είμαστε σίγουροι για κάποιο τρόφιμο να το πετάμε.
- Το καλοκαίρι αλλάζουμε τη θερμοκρασία του.
Σας έχω και βίντεο μήπως και μ' αυτό μπορείτε να διευκολυνθείτε
Πηγή φωτογραφίας: gr.despositphotos.com
Πηγή ανάρτησης: www. eufic.org
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου