Μαρμελάδα βερίκοκο με άρωμα λουίζας
Κτυπά ένα πρωινό η πόρτα και να 'σου ο κύριος Αντρέας με μια τσαντάρα βερίκοκα από τον μπαξέ του.
Φυσικά κι έκανα πάρτι, γιατί η βερικοκιά μου είναι πολύ μικρή ακόμα, για να μου δώσει τόσα βερίκοκα ώστε να φτιάξω αυτήν την πολυαγαπημένη μαρμελάδα.
Από την άλλη είναι η αγαπημένη μου, γιατί αυτήν πρωτόμαθα να φτιάχνω, εδώ στη Σαμοθράκη και γιατί είναι η πρώτη του καλοκαιριού.
Υ λ ι κ ά
- Βερίκοκα να μην είναι άγουρα ούτε και λιώμα
- Ζάχαρη ανάλογα με την ποσότητα του φρουτένιου πολτού που θα ετοιμαστεί
- Λεμόνι ανάλογα της ποσότητας του πολτού. Στα 1800 γρ. έβαλα χυμό μισού λεμονιού
- 1 - 2 κουκούτσια βερίκοκου (ως φυσική πηκτίνη)
- 2 φρέσκα φύλλα λουίζας στα 1800 γραμμάρια έτοιμης μαρμελάδας. Βάλτε ανάλογη ποσότητα
- ξύλινη κουτάλα που χρησιμοποιούμε μόνο για να φτιάχνουμε γλυκά
- θερμόμετρο
- ζυγαριά
- κατσαρόλα με χοντρό πάτο
- θήκη ανοξείδωτη που βάζουμε σ' αυτήν τα βότανα που φτιάχνουμε τσάι
- εφημερίδες
- Γάντια!!!
Παρασκευή μαρμελάδας
- Πλένουμε τα βερίκοκα πολύ καλά ώστε ν' αφαιρεθούν τα φυτοφάρμακα. Οδηγίες εδώ
- Αφαιρούμε τα κουκούτσια αλλά δεν τα πετάμε διότι φτιάχνετε μ' αυτά λικέρ.
- Τα πλυμένα, καθαρισμένα βερίκοκα μπαίνουν σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο.
- Βάζουμε ελάχιστο νερό. Δύο κουταλιές της σούπας. Ξεκινάμε την ιεροτελεστία με ξύλινη κουτάλα στο χέρι και δυνατή φωτιά.
- Ανακατεύουμε συνεχώς διότι υπάρχει φόβος να μας πιάσει η μαρμελάδα μας και δεν το θέλουμε.
- Δεν άρχισε να σας μυρίζει; Ανακατεύετε μη σταματάτε μέχρι να σας γίνει ένας απλός πολτός. Θα το καταλάβετε γιατί το φρούτο θα κόβεται εύκολα με την ξύλινη κουτάλα και το χρώμα του πολτού θα χρυσίζει.
- Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένετε να κρυώσει το μείγμα.
- Πηγαίνετε να κάνετε καμιά δουλειά γιατί θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να κρυώσει το υλικό μας.
- Βάζουμε τον πολτό μας, άμα θέλουμε στο πολυμηχάνημα εκεί που κόβει το κρεμμύδι για να λιώσει τις φλούδες του φρούτου. Κάποιοι θέλουν τη μαρμελάδα τους με κομματάκια φρούτου.
- Ζυγίζουμε. Όσο ζυγίζει ο πολτός εμείς βάζουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης.
- Βάζουμε τον πολτό με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μας, σε δυνατή φωτιά κι η γλυκιά ιστορία αρχίζει. Αρκεί να έχετε στρώσει παντού εφημερίδες. Ελπίζω να φοράτε γάντια γιατί η μαρμελάδα όταν πήζει πετάει σαν τον χαλβά κι όπου πετάει καίει.
- Ανακατεύετε ασταμάτητα μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία της μαρμελάδας στους 103 βαθμούς Κελσίου.
- Εδώ ρίχνετε τη σήτα με τα κουκούτσια των βερίκοκων. Αυτά διευκολύνουν στο να πήξει η μαρμελάδα αλλά αυτός ο φυσικός τρόπος έχει το μειονέκτημα να σκουραίνει το χρώμα της, γι' αυτό και τα προσθέτουμε όσο πιο αργά γίνεται.
- Μόλις η μαρμελάδα φτάσει στους 105 βαθμούς Κελσίου τότε είναι έτοιμη. Την αποσύρετε από τη φωτιά και της προσθέτετε χυμό λεμονιού. Στα 1800 γρ. έτοιμης μαρμελάδας έβαλα χυμό μισού λεμονιού. Υπολογίστε την ποσότητα του λεμονιού ανάλογα με την ποσότητα του τελικού μείγματος.
- Την ανακατεύετε, της ρίχνετε τα φύλλα λουίζας μόνο για 2 λεπτά (θα πικρίσει αν την αφήσετε περισσότερο). Ο χρόνος όμως είναι αρκετός για να δώσει στη μαρμελάδα σας, ένα ιδιαίτερο άρωμα.
- Κατευθείαν τη βάζετε σ' αποστειρωμένα βάζα. Οδηγίες εδώ.
- Διατηρείται σε ξηρό και σκιερό μέρος για δύο χρόνια αν έχει γίνει σωστή αποστείρωση.
- Όταν ανοιχτεί το βάζο μαρμελάδας να μπει στο ψυγείο.
Δεν έχετε φάει καλύτερη μαρμελάδα. Είναι απλή, όχι θεόγλυκια και με το άρωμα λουίζας αποκτά μια λεμονένια μυρωδιά.
Κάποιοι βάζουν ξυλάκι κανέλας ως μυρωδικό ή αρμπαρόριζα. Εγώ βαριέμαι να βάζω τα ίδια και τα ίδια, γι' αυτό δοκίμασα αυτό το βότανο κι όντως μ' άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα που έδινε.
Φτιάξτε την και θα με θυμηθείτε.
Όποιος θέλει μια δαγκωνιά, περνά απ' τις Μακρυλιές Σαμοθράκης και τον κερνάω.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου