Πώς αποξηραίνω τον δυόσμο;
Δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από την αποξήρανση δυόσμου. Μόνο στ' άκουσμά του ονόματός του δεν σας έρχεται ταυτόχρονα κι η μυρωδιά του;
Είναι πανεύκολο αρωματικό τόσο στην καλλιέργειά του όσο και στη συγκομιδή του. Αν σας αρέσει κι εσάς όσο και σε μένα, πάρτε ένα έτοιμο μικρό φυτό και παρακολουθήστε το.
Τρίψτε τον καρπό σας με αυτό. Βάλτε τον στη γλώσσα σας κι αφήστε τον ν' απλώσει όλο του το άρωμα.
Με τα κλαδιά του καθαρίστε το ξύλινο τραπέζι σας κι ετοιμαστείτε για συμπόσιο.
Θα δείτε πως σιγά - σιγά θα σας γίνει απαραίτητος!
Θα θέλει να τρυπώσει στη ζωή σας γιατί απολυμαίνει, διώχνει τις άσκημες μυρωδιές κι απομακρύνει τα έντομα.
Υπάρχουν εξαιρετικές αεροστεγείς σακούλες, zip - lock που μπορείτε να τον διατηρήσετε.
Μπορείτε να τον έχετε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια. Μερικά σποράκια ρυζιού θ' αποτρέψουν τυχόν υγρασία.
Κάποιοι τον καταψύχουν. Μαυρίζει κι εμένα αυτό μου φαίνεται τουλάχιστον, άκομψο. Δεν το προτείνω.
Στη Σαμοθράκη ο δυόσμος είναι λίγο πιο μικρός στο μέγεθος κι έχει μια πιο πιπεράτη μυρωδιά. Καμιά φορά τους αναμιγνύω και τ' αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο.
Αυτή είναι η εποχή του. Προλάβετε πριν σποριάσει.
Καλή βδομάδα σ' όλους σας, γεμάτη μυρωδιές και μνήμες.
Είναι πανεύκολο αρωματικό τόσο στην καλλιέργειά του όσο και στη συγκομιδή του. Αν σας αρέσει κι εσάς όσο και σε μένα, πάρτε ένα έτοιμο μικρό φυτό και παρακολουθήστε το.
Τρίψτε τον καρπό σας με αυτό. Βάλτε τον στη γλώσσα σας κι αφήστε τον ν' απλώσει όλο του το άρωμα.
Με τα κλαδιά του καθαρίστε το ξύλινο τραπέζι σας κι ετοιμαστείτε για συμπόσιο.
Θα δείτε πως σιγά - σιγά θα σας γίνει απαραίτητος!
Θα θέλει να τρυπώσει στη ζωή σας γιατί απολυμαίνει, διώχνει τις άσκημες μυρωδιές κι απομακρύνει τα έντομα.
Δυόσμος |
- Κόψτε κλαδιά μήκους 25 εκατοστών.
- Πλύντε τα καλά ώστε ν' απομακρυνθούν οι σκόνες.
- Στεγνώστε τον για μια μέρα μέσα σε μια πετσέτα προσώπου. Σε σκιερό και ξηρό μέρος.
- Την επόμενη μέρα απλώστε τον σε ταψί που του έχετε στρώσει λαδόκολλα. Μην έρθει σ' επαφή μ' ανθυγιεινά στοιχεία!
- Ή φτιάξτε μικρά ματσάκια και κρεμάστε τα ανάποδα. Το κάθε ματσάκι να μην έχει πάνω από δέκα κλωνάρια. Κρίμα είναι να σας μουχλιάσουν επειδή δεν μπόρεσε ο αέρας να περάσει ανάμεσά τους.
- Ρίξτε τούλι για να μην τον αγγίξει η σκόνη.
- Αφήστε τον ν' αερίζετε μακρυά από το φως του ήλιου.
- Θα τον αποθηκεύσετε μόνο όταν τον βάλετε στα δάκτυλά σας και δείτε πως όντως θρυμματίζετε χωρίς καμία προσπάθεια. Να μην υπάρχει η παραμικρή αντίσταση.
- Μην τον κάνετε τρίμματα παρά μόνο όταν θα είναι να τον προσθέσετε στο φαγητό σας, εκτός κι αν συντρέχει κάποιος άλλος λόγος.
- Άτριφτος διατηρεί το άρωμά του! Εμπιστευτείτε με, δεν θα το πιστεύετε πόσο πράσινος έχει παραμείνει.
Υπάρχουν εξαιρετικές αεροστεγείς σακούλες, zip - lock που μπορείτε να τον διατηρήσετε.
Μπορείτε να τον έχετε σε γυάλινα αποστειρωμένα μπουκάλια. Μερικά σποράκια ρυζιού θ' αποτρέψουν τυχόν υγρασία.
Κάποιοι τον καταψύχουν. Μαυρίζει κι εμένα αυτό μου φαίνεται τουλάχιστον, άκομψο. Δεν το προτείνω.
Στη Σαμοθράκη ο δυόσμος είναι λίγο πιο μικρός στο μέγεθος κι έχει μια πιο πιπεράτη μυρωδιά. Καμιά φορά τους αναμιγνύω και τ' αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερο.
Αυτή είναι η εποχή του. Προλάβετε πριν σποριάσει.
Δυόσμος Σαμοθράκης |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου