Αφροδισιακό ποτό ή αντιφλεγμονώδες στοματικό διάλυμα;


Αποτέλεσμα εικόνας για κυδώνι
Αυτό το κακομούτσουνο φρούτο που λέγεται κυδώνι, αυτό που πάντα μου θύμιζε «νεκρά φύση» βγαλμένο από πίνακες ζωγραφικής, τελικά είναι μια έκπληξη. 
Πέρα απ' την ιστορία του - αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απομεινάρια 4.000 ετών με καλλιέργειες του στην Περσία - περιέχει τόσα θρεπτικά συστατικά που έμεινα άναυδη όταν τα συνειδητοποίησα.

Διαβάστε τα κι εσείς και θα καταλάβετε τι εννοώ.
Θρεπτικά συστατικά από ένα ωμό κυδώνι (100 γρ):
Ενέργεια 238 kJ (57 kcal)
Υδατάνθρακες 15.3 g
Ζάχαρη 12.53 g
Φυτικές ίνες 1.9 g
Λίπος 0.10 g
Πρωτεΐνες 0 .4 g
Νερό 83.8 g
Βιταμίνη Α 0. 40 μg (4%)
Βιταμίνη Β3 0.2 mg (1%)
Βιταμίνη Β6 0.04 mg (3%)
Φολικό οξύ (Βιταμίνη B9) 8 μg (2%)
Βιταμίνη C 15.0 mg (25%)
Ασβέστιο 8 mg (1%)
Σίδηρος 0.7 mg (6%)
Μαγνήσιο 8 mg (2%)
Φώσφορος 17 mg (2%)
Κάλιο 197 mg (4%)
Νάτριο 4 mg (0%)
Ανακάλυψα δε, πως χρησιμοποιείται για διάφορους θεραπευτικούς λόγους που θα σας τους αναλύσω σ' άλλη ανάρτηση, μα αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως όταν ενωθεί με το λευκό κρασί λειτουργεί ως αφροδισιακό ποτό και ταυτόχρονα βοηθάει στις φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας!
Πώς φτιάχνεται αυτό το ιδιαίτερο ποτό;
 Απλά, κόβοντας τα κυδώνια σε μικρά κομματάκια και βάζοντάς τα σ' ένα διάφανο μπουκάλι που περιέχει λευκό κρασί. Τ' αφήνουμε να μείνουν, να μεστώσουν περίπου για ένα μήνα. Μετά είναι έτοιμο για χρήση. 
Σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου. Να μου προσέχετε και ν' αγαπάτε τους εαυτούς σας.
Υ.Γ.  Θα ζητήσω συνταγές από τους Σαμοθρακίτες μου γι' αυτό το φρούτο και θα σας ενημερώσω. 
Πηγή για τα θρεπτικά συστατικά του κυδωνιού πήρα από:aienaristeyein.com



Σχόλια