Καολίνης. Η φυσική προστασία των φυτών μας απ' τα έντομα

Ο καολίνης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό. Το χρώμα του λευκό ή υπόλευκο. 
Κοιτάσματα υπάρχουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Μ. Βρετανία και στη χώρα μας θα τον συναντήσουμε στην Αίγινα και τη Μήλο.

Τον καολίνη τον έμαθα εδώ στη Σαμοθράκη. Βλέπετε ψάχναμε απεγνωσμένα να βρούμε ένα φυσικό εντομοκτόνο ή εντομοαπωθητικό για να το χρησιμοποιήσουμε την εποχή που ο δάκος κατατρώει τις ελιές μας.
Πολύ γρήγορα ανακαλύψαμε πως εκτός από τον δάκο μπορεί να καταπολεμήσει τα έντομα που ταλαιπωρούν την αχλαδιά, τη μηλιά μα και τα λαχανικά μας.

KAOLINIS1
Πηγή φωτ/φίας: www.geoponiko-parko.gr
Να ξέρετε πως αυτό το φυσικό ορυκτό αναμειγνύεται με νερό. Η αναλογία του είναι περίπου 3 κιλά καολίνης σε 100 lt νερό.
Το βάζουμε σε ψεκαστήρα αναμιγνύουμε σχολαστικά και κατευθείαν ψεκάζουμε. Αναμιγνύουμε, ψεκάζουμε. Αναμιγνύουμε ψεκάζουμε. Κι αυτό γιατί το ορυκτό μας έχει την ιδιότητα να κατακάθεται.

Σχετική εικόνα
Πηγή φωτ/φίας: geoanthos.gr

Θα πρέπει να βρέχουμε ολόκληρο το φυτό (κορμός, φύλλα, καρπούς). Όταν θα στεγνώσει το υλικό θα το αναγνωρίσεται απ' το λευκή στρώση σκόνης που έχει αφήσει ως αποτύπωμα εκεί όπου έχει ψεκαστεί.
Μπορείτε να ψεκάσετε άφοβα ακόμα και στους καρπούς των δένδρων. Μ' ένα απλό πλύσιμο φεύγει κι είναι άκρως ακίνδυνο για τον άνθρωπο, τις μέλισσες και τα ζώα.

Θα 'χετε την απορία μα πώς γίνεται αυτό; Αυτή η λεπτή άσπρη κονιώδη υγροφοβική μεμβράνη, δρα απωθητικά στους ζωικούς εχθρούς, τόσο για τη σίτισή τους, όσο και για την εναπόθεση των αυγών τους.
Να φανταστείτε πως διαπιστώθηκε αλλαγή στη συμπεριφορά της μελίγκρας, γιατί αυτό που περισσότερο τις ενδιαφέρει είναι να απαλλαγούν απ' τη σκόνη παρά με την ωοτοκία τους.

Σχετική εικόνα
Δείτε πως φαίνεται ένα ψεκασμένο δένδρο 
Πηγή φωτ/φίας:www.goodfruit.com

Αυτή η μεμβράνη παρεμποδίζει την προσβολή των φυτών κι από διάφορα άλλα παθογόνα, όπως είναι οι μύκητες και τα βακτήρια αφού τα σπόρια τους δεν βρίσκουν πρόσφορο περιβάλλον.

Η σκόνη καολίνη  βοηθά επίσης ν' αναπτυχθούν τα φυτά μας μια και τα προστατεύει από το θερμικό στρες (απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Δεν αντιδρά μ' άλλες ενώσεις κι έχει έγκριση χρήσης στα λαχανικά, τα δένδρα και γενικότερα σ' όλα τα φυτά.

Ο ψεκασμός διενεργείται πριν την ωοτοκία της άνοιξης και πριν την ανθοφορία. Τώρα που βγαίνουν τα πρώτα φυλλαράκια είναι η καλύτερη περίοδος για να ψεκάσουμε. 
Φυσικά δεν αμελούμε να πάρουμε τη γνώμη των ειδικών!

Πολύ σύντομα θα ξανασυναντήσετε αυτό το ορυκτό σ' ανάρτησή μου για εντελώς διαφορετική χρήση απ' αυτήν των φυτών & των δένδρων...

Πηγή ανάρτησης: www.geoponiko-parko.gr, Wikipedia

Σχόλια