Η αρωματική και φαρμακευτική χλωρίδα της Σαμοθράκης


Ακολουθεί αντιγραφή από το blog του http://wi-fi-votaniki.net/el/node/1428.

Ξέρω πως το βίντεο σας το έχω ξανα - αναρτήσει, όμως εδώ υπάρχουν κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα.  Στο σημείο που γράφει το άρθρο Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ, εδώ και εδώ  να ξέρετε πως θα μπορέσετε να βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για τ' αρωματικά αυτά φυτά.


Η αρωματική και φαρμακευτική χλωρίδα της Σαμοθράκης


Η πρώτη συστηματική καταγραφή και περιγραφή της αρωματικής και φαρμακευτικής χλωρίδας της Σαμοθράκης παρουσιάζεται μέσω ηλεκτρονικής έκδοσης, ένα έργο το οποίο εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΦ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Οργανικής Χημείας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ.

Στο έργο παρουσιάζονται 127 φυτικά είδη και υποείδη, που περιέχουν χημικές ενώσεις με αρωματικές ή/και φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις. Στα πιο σημαντικά από αυτά διενεργήθηκαν εργαστηριακές αναλύσεις για την ποσοτική και ποιοτική ταυτοποίηση των περιεχομένων αιθερίων ελαίων. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100 αρωματικά και φαρμακευτικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας ευδοκιμούν σήμερα, ως αυτοφυή, στα οικοσυστήματα της Σαμοθράκης, αποτελώντας έναν φυσικό πόρο άρρηκτα συνδεδεμένο με το μεσογειακό περιβάλλον του νησιού.
Το έργο ανατέθηκε στο Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Τµήµατος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δηµοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και εκπονήθηκε σε συνεργασία µε το Εργαστήριο Οργανικής Χηµείας του Τµήµατος Αγροτικής Ανάπτυξης ΔΠΘ. Εντάσσεται στη στρατηγική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου) για βιώσιμη ανάπτυξη με επίκεντρο τον πρωτογενή τομέα, ενώ η παρακολούθησή του έγινε από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Την ερευνητική οµάδα, που εργάστηκε για τους σκοπούς του έργου επί τρία χρόνια, συναποτέλεσαν 5 ειδικοί επιστήμονες: Γεώργιος Κοράκης, PhD, Δασολόγος – Βοτανικός, ΔΠΘ (Επιστ. υπεύθυνος έργου), Αθανάσιος Κυµπάρης, PhD, Χηµικός, ΔΠΘ, Κωνσταντίνος Βιδάκης (MSc), Τεχνολόγος Δασοπονίας – Βοτανικός, ΤΕΙ Καβάλας, Ελευθέριος Πετράκης(MSc), Γεωπόνος, Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, Σοφία Σιγγιρίδου, Επιστηµονικός Συνεργάτης ΔΠΘ. Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την 11/7/2016, στο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης, έγινε η παράδοση των αποτελεσμάτων του έργου στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαμοθράκης από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Έβρου κΔημ. Πέτροβιτς και τον ΕΥ του έργου Επίκουρο Καθηγητή ΔΠΘ, Γεώργιο Κοράκη.
Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ, εδώ και εδώ 

Πηγές - Άρθρα - Πληροφορίες
http://www.ellinikigeorgia.gr [Πρόσβαση 7/3/2017]
https://dasarxeio.com/ [Πρόσβαση 7/3/2017]

Επιμέλεια - Κείμενο Γιώργος Ψυχογιός

Σχόλια