Μαρμελαδα Πεπονι. Τρελη Ανακαλυψη

Το να διαλέγεις λαχανικά & φρούτα, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα σ' αυτή τη ζωή. Το να διαλέγεις γενικότερα, εμπεριέχει ρίσκο.

Αγόρασα πεπόνι κι ήταν αποτυχία. Μα το λάθος όπως λέει κι η αδελφή μου είναι αναγραμματισμός του «άθλος».

Αυτές οι σκέψεις κι η αδυναμία μου στο να φτιάχνω μαρμελάδες μ' οδήγησαν σε μια νέα ανακάλυψη. Μαρμελάδα Πεπόνι!


Πώς μπορεί και παραμένει τόσο ατάραχος μπροστά της,
μπορεί να μου το εξηγήσει κάποιος;

Έψαξα πολύ για να βρω συνταγή που να ταιριάζει στη γεύση μου και τα βήματά μ' οδήγησαν στον Άκη.

Ακολούθησα πιστά τις συμβουλές του, εκτός από μια αναγκαστική παρεμβασούλα κι η επιτυχία ήταν σίγουρη.

Θεωρείται πανεύκολη η κατασκευή της. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κάνετε υπομονή για μια μέρα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, πιστέψτε με.


Τα υλικά της



  • 1300 γρ. πεπόνι (καθαρό βάρος)
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική         (Μπορεί να 'βαζα και λιγότερη ποσότητα, αν ήμουν                                                                                                    σίγουρη πως θα έπηζε η μαρμελάδα)
  • χυμό από δύο μέτρια λεμόνια
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας              (δεν έβαλα)
  • 3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο   (επειδή δεν είχα· προτίμησα να δώσω πιπεράτη γεύση                                                                   και τον αντικατέστησα με πιπερόριζα, δηλαδή τζίντζερ)

Η παρασκευή της 
  • Κόβουμε το πεπόνι σε κομματάκια 2×2 εκ. περίπου.
  • Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα βάζουμε το πεπόνι, τη ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σιγοβράζουμε το μείγμα 2 λεπτά.
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα ολόκληρο βράδυ. Εδώ είναι το σημείο που θα πρέπει να κάνετε την υπομονή που προανέφερα.
  • Την επόμενη μέρα σουρώνουμε το μείγμα και κρατάμε για λίγο τα κομματάκια πεπόνι στην άκρη.
  • Βάζουμε στην κατσαρόλα το ζουμάκι και το βράζουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το πεπόνι, το ξύσμα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
  • Ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνοντας το τεστ με το πιατάκι. Σιγά μην έκανα το κόλπο με το πιατάκι. Θερμόμετρο να πιάσει τους 105 βαθμούς Κελσίου κι άγιος ο Θεός!
  • ΠΡΕΠΕΙ να ανακατεύουμε πολύ συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Βάζουμε τη μαρμελάδα αμέσως σε βάζα και σφραγίζουμε καλά.
  • Είναι μια μαρμελάδα που τρώγεται σαν γλυκό του κουταλιού, συνοδεύει το γιαούρτι ή ακόμα και πάνω σε φέτες ψωμί με κάποιο κίτρινο τυρί. 
  • ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!! 
Φυσικά και σας άφησα να διαβάσετε αμετάβλητο το κείμενο του Άκη που το βρήκα εδώ

Το ν' αλείψω τη μαρμελάδα πάνω σε κίτρινο τυρί το δοκίμασα αρχικά με δυσπιστία. Σας πληροφορώ πως δεν ήταν καθόλου παράταιρη η γεύση τους.

Για την αποστείρωση των βάζων σας θα πάρετε τις πληροφορίες σας από παλαιότερη ανάρτησή μας εδώ



Δοκιμάστε την & θα με θυμηθείτε. 

Νατάσα να 'ναι τόσο γλυκό το ταξίδι σου όσο κι η μαρμελάδα μου. Καλή επιστροφή!

Αδέλφια σε σας εύχομαι καλό μήνα & καλές διακοπές για όσους από σας τις ξεκινάτε από σήμερα.

Σαμοθρακίτες μου πιστεύω πως και με τα δικά σας τα πεπόνια θα 'χε μεγάλη επιτυχία αυτή η συνταγή. Εύχομαι να τα κατοστήσουμε τα πλοία μας...



Σχόλια