βοτανα για ευρυαγγειες και κιρσους

Σήμερα θα προσπαθήσω να εξηγήσω με τα πιο απλά λόγια το τί είναι οι ευρυαγγείες κι οι κιρσοί.
Στην προσπάθεια αυτή είναι σίγουρο πως θα ψάξω να βρω μήπως κάποιος ήδη το 'χει επιχειρήσει, με καλύπτει και δεν χρειάζονται οι δικές μου αμπελοφιλοσοφίες!
Και ω του θαύματος βρέθηκε. Σας παραθέτω κείμενο της Λένας Γκρίτζια από το http://underwriter.gr/underwriting-


«Κιρσοί κάτω άκρων – Φλεβική ανεπάρκεια: Γενικές Πληροφορίες
Γράφει η Λένα Γκρίτζια,  Διευθύντρια Αποζημιώσεων & Εκτίμησης Κινδύνων Ζωής, Ατυχημάτων & Υγείας της Eurolife ERΒ
Οι κιρσοί, με απλά λόγια, είναι τμήματα φλεβών στα οποία δεν κυκλοφορεί καλά το φλεβικό αίμα, αυτό που ταξιδεύει από τα άκρα προς την καρδιά, έτσι το αίμα αρχίζει να λιμνάζει τοπικά, αυξάνονται οι φλεβικές πιέσεις τοπικά και οι φλέβες διαστέλλονται. Οι διεσταλμένες αυτές επιφανειακές φλέβες γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοί (παλαιότερα αλλά και σήμερα ο κόσμος ονομάζει τους κιρσούς «φλεβίτιδα ή «φλεβίτη» όροι αδόκιμοι από ιατρικής πλευράς). Οι κιρσοί θεωρούνται δεύτερο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων (το πρώτο στάδιο φλεβικής ανεπάρκειας είναι οι ευρυαγγείες) και στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν είναι επικίνδυνη πάθηση. Οι βασικές αρχές αντιμετώπισης των κιρσών είναι δύο, συντηρητική αγωγή, όταν το πρόβλημα είναι ήπιο, ή  χειρουργική αντιμετώπιση όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Εκτός από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν οι κιρσοί,  οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργήσουν είναι οιδήματα στα κάτω άκρα, φλεβικά έλκη, δερματοπάθεια κνημών (έκζεμα), πόνος (κουρασμένα ή βαριά πόδια). Εκτός των προαναφερθέντων οι δύο πιο επικίνδυνες επιπλοκές  των κιρσών είναι η θρόμβωση και η αιμορραγία.
Η θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος μέσα στο αγγείο. Αντί λοιπόν το αίμα να είναι υγρό και να ρέει ομαλά, πήζει και «φράζει» το αγγείο με αποτέλεσμα να διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος. Αν αυτό συμβεί στους κιρσούς η ζημιά στο πόδι είναι αντιμετωπίσιμη και το αίμα συνεχίζει να κυκλοφορεί από τις άλλες φλέβες του ποδιού. Αν όμως «ξεκολλήσει» ο θρόμβος και πάει στους πνεύμονες (διότι όλες οι φλέβες καταλήγουν στην πνευμονική κυκλοφορία) τότε θα συμβεί πνευμονική εμβολή, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Στην περίπτωση που οι κιρσοί αιμορραγήσουν θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα ιατρικά γιατί υπάρχει κίνδυνος για σοβαρές λοιμώξεις μέχρι και απώλεια της ζωής από αιμορραγικό σόκ.
Επισημαίνεται ότι οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μία πάθηση εξελικτική που με τον καιρό επιδεινώνεται. Βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι η παχυσαρκία, η πολύωρη ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η έλλειψη άσκησης, η προχωρημένη ηλικία, η κληρονομική επιβάρυνση καθώς και το φύλο (απαντάται συχνότερα στις γυναίκες λόγω της αυξημένης προγεστερόνης).»
Και αφού γίνατε σοφότεροι πάμε τώρα στα δικά μας...
Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχω πει πως για τίποτα σ' αυτόν τον κόσμο δεν θα πρέπει να αισθάνεστε μόνοι σας. Έχει προνοήσει για σας η ίδια η φύση.
Το να έχει κάποιος ευρυαγγείες ή κιρσούς, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Εντάξει δεν λέω, δεν είναι και πολύ όμορφο· ιδιαίτερα τώρα που καλοκαιριάζει και θέλουμε να βγάλουμε  έξω το κορμάκι μας, να βλέπει ο καθένας τις ατέλειές μας. 
Οπότε α) Αρχίζουμε το περπάτημα β) Σταματάμε το στρες. Δεν θέλω δικαιολογίες. Ό,τι δεν μας αρέσει, ανοίγουμε την πόρτα και την κλείνουμε κατάμουτρα σε κάθε «ό,τι» ενοχλητικό γ) Ζητάμε τη γνώμη ειδικών δ) Κόβουμε τη ζάχαρη ε) Δεν φοράμε ρούχα που να στενεύουν τη μέση και τα πόδια στ) Πλακωνόμαστε στους φυσικούς χυμούς και στα νερά ζ) Ψάχνουμε να βρούμε πιο βότανο θα μας ανακουφίσει, γιατί σίγουρα κάποιο θα υπάρχει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο βότανο ονομάζεται αμαμελίδα. Ωραίο όνομα ε; 
Αποτέλεσμα εικόνας για αμαμελίδα φυτο
Πηγή φωτ/φίας: Χανιώτικα Νέα
Μάλλον οι Ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής μας το έμαθαν. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Αμαμελίδα θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο να συρρικνώνει τα αιμοφόρα αγγεία και να τα επαναφέρει στο φυσιολογικό τους μέγεθος. Έτσι τη χρησιμοποιούν στις αιμορροΐδες και στην φλεβίτιδα.
Το δεύτερο βότανο είναι η Αχιλλέα η χιλιόφυλη. Ο θρύλος λέει πως η Αχιλλέα φυτρώνει από τη σκουριά που έπεσε στο χώμα από το δόρυ του Αχιλλέα κι αυτό γιατί έτσι θα θεραπεύονταν οι σύντροφοί του στον Τρωικό Πόλεμο.
Αποτέλεσμα εικόνας για αχιλλεα φυτο
Πηγή φωτ/φίας: www.ftiaxno.gr
Η Αχιλλέα περιέχει κουμαρίνες και σαλικυλικό οξύ (συστατικό της ασπιρίνης). Αυτά εμποδίζουν τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Γι' αυτό κι αυτό το βότανο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κιρσών και αιμορροΐδων.
Αδέλφια δεν ξεχνάτε να κολυμπάτε και να ΜΗΝ κάνετε μασάζ στις φλέβες σας!
Η δική μας πρόταση είναι ένα λάδι που πρέπει να μπαίνει στην προβληματική περιοχή δυο φορές την ημέρα. Να οπλιστείτε με υπομονή γιατί όλες αυτές οι «ζωγραφιές» δεν αποκτήθηκαν εύκολα, οπότε δεν θα σας εγκαταλείψουν και εύκολα. Όμως αργά ή γρήγορα θα σας εγκαταλείψουν.

Θέλω ν' απευθύνω ερώτημα στους Σαμοθρακίτες. Η αχιλλέα ή χιλιόφυλλο υπάρχει στο νησί;


AdTech Ad

Σχόλια