ΕΎΚΟΛΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΒΟΤΑΝΩΝ

Ο μαϊντανός κι ο άνηθος μπορούν ν' αποξηρανθούν; Ο δυόσμος, ο βασιλικός, η μέντα;

Σας έχω νέα και μάλιστα ευχάριστα. Ναι μπορούν ν' αποξηρανθούν και να γλιτώσει η έρμη κατάψυξη που δεν της έχει απομείνει εκατοστό ανεκμετάλλευτο.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.



Ο μαϊντανός κι ο άνηθος αποξηραίνονται. Φυσικά κι ο μάραθος που μοιάζει με τον άνηθο. Προσοχή να είναι πολύ καλά στεγνωμένα. Τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια έτσι ακριβώς όπως θα τα κόβαμε για να μπουν στο φαγητό.
Πάνω σε λαδόκολλα απλώνονται και κάθε μέρα απαλά τα ξεχωρίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και σαπίσουν. Για να μην πλησιάζουν έντομα τα σκεπάζουμε με τούλι ή γάζα.
Απαιτούνται μέρες για τη φυσική αποξήρανσή τους όμως η μυρωδιά τους παραμένει αναλλοίωτη!
Όσον καιρό διαρκεί η αποξήρανσή τους αυτή να γίνεται σε σκιερό μέρος.

Ένας τρόπος για ν' αποξηραίνετε βασιλικό, δυόσμο, μέντα είναι να τα συλλέγετε πολύ πρωί μέχρι τις 10 το αργότερα.

Να τα πλένετε και να τ' απλώνετε σε βαμβακερή πετσέτα για μια μέρα. Η πετσέτα που θα διαλέξετε καλύτερα να είναι μια που δε θα σας ενδιαφέρει αν θα χαλάσει γιατί κάποια βότανα βγάζουν χρώμα.

Την επόμενη μέρα χρησιμοποιείτε νέα πετσέτα. Απλώνετε τα βότανά σας με τρόπο τέτοιο ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο και μουχλιάσουν.

Τ' αφήνετε σ' ένα σκοτεινό και ξηρό σημείο που αερίζεται για όσον καιρό χρειαστεί μέχρι να τα πιάσετε στα χέρια σας και να ανακαλύψετε πως τρίβονται. Πως είναι ξερά, κατάξερα. Μετά τ' αποθηκεύετε σε σακούλες τροφίμων προσπαθώντας ν' αφαιρέσετε όσο περισσότερο αέρα μπορείτε ή σε γυάλινα δοχεία. Ρίχνετε και μερικά σποράκια ρυζιού ώστε να τραβήξει και την παραμικρή υγρασία.

Εδώ θα βρείτε έναν άλλον τρόπο αποξήρανσης βοτάνων.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Τώρα που θα υπάρχει άδειος χώρος στην κατάψυξη γεμίστε την με παγωτό σρλουπ!

Χαιρετισμούς σ' όλους σας.




Σχόλια