Μελίγκρα, Αφίδες βιολογική καταπολέμησή τους

Ξέρω, ξέρω έχετε δει έντομα να κατατρώνε τα μπουμπούκια των φυτών σας, των λαχανικών αλλά και των δένδρων σας.
Δε φταίτε εσείς αλλά οι συνεχόμενες βροχές κι οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
Οι μελίγκρες ή οι αφίδες έτσι ονομάζονται αυτά τα έντομα, στον καύσωνα δεν αναπτύσσονται, ούτε στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Τώρα έχουμε τη ζωηρή εμφάνισή τους που οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 20-25°C.
Ένας άλλος παράγοντας που τις βοηθά είναι ο κακός αερισμός των φυτών. Ή τα έχουμε λίγο παραμελημένα. Δεν τους έχουμε βάλει λίπασμα και δεν τα ποτίζουμε κανονικά.
Υπάρχει λύση κι είναι πανεύκολη!

ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ: Μελίγκρα Φυσικοί Τρόποι καταπολέμησης
Πηγή φωτογραφίας:http://laikiparadosi.blogspot.com/



Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να πάρουμε το λάστιχο και να καταβρέξουμε τα προβληματικά φυτά με πίεση.
Πολλές φορές βοηθώ την αφαίρεσή τους παίρνοντας ένα πανί και τρίβοντας μ' αυτό απαλά τα μπουμπούκια. Πιστέψτε με αρκετός πληθυσμός εξολοθρεύεται μ' αυτόν τον τρόπο.

Αμέσως μετά παίρνουμε 1 λίτρο νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο σαπούνι ελαιολάδου και 1 κουταλάκι του γλυκού (όχι παραπάνω) οινόπνευμα. Πράσινο ή λευκό δεν παίζει ρόλο.
Τα βάζουμε σε ψεκαστήρι και δεν αφήνουμε σημείο του φυτού μας αψέκαστο. Μεγάλη προσοχή στα κάτω μέρη των φύλλων. Μην τ' αφήσετε αψέκαστα. Τα έντομα είναι πανέξυπνα και κρύβονται!

Πρόβλημα, πρόβλημα, πες μου πώς το λύνεις, Αστυνόμος Σαΐνης!»...
Ο αστυνόμος Σαΐνης θα σας σώσει με τον φακό του
Πηγή φωτογραφίας:https://clubnewsonline.com/

Οι ψεκασμοί να γίνονται το απόγευμα και όχι όταν φυσά δυνατά.
Κάποιοι ψεκάζουν πρωί πρωί εγώ δεν προτιμώ το πρωινό ψέκασμα γιατί μένουν λίγες ώρες μέχρι να βγει ο ήλιος και φοβάμαι μην προκληθούν εγκαύματα στα φυτά μου.

Συνεχίζουμε τον ψεκασμό κάθε δυο βδομάδες. Καλά, κακά τα ψέμματα όταν είναι μεγάλο το πρόβλημα δεν περιμένω δυο βδομάδες τους ρίχνω νερό με πίεση!
Θα γλιτώσετε από την ανησυχία αν τα παρατηρείτε και με το παραμικρό έχετε έτοιμο το ψεκαστήρι σας με το θαυματουργό αυτό διάλυμα.

Καλή επιτυχία!

Πληροφορίες για όλα αυτά τα θέματα συνήθως παίρνω από τα «Μυστικά του κήπου»

Επειδή το blog είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συμπληρώνεται και να διορθώνεται πολλές φορές.
Γιατί το λέω αυτό; Γιατί σήμερα 14/6/2020 κάτι μέρες μετά την πρώτη δημοσίευση του άρθρου, ανακάλυψα πως αν στο διάλυμα αυτό συμπληρώσετε και 1 κ.γλ. αιθέριο έλαιο ή αρωματικό λαδάκι το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι άμεσο.
Προσοχή το αρωματικό λαδάκι που χρησιμοποίησα ήταν από ένα τελειωμένο μπουκαλάκι το οποίο το γέμισα με νερό. Απ' αυτό το διαλυμένο λαδάκι χρησιμοποίησα το 1 κ.γλ. που σας λέω.

Το χρησιμοποίησα πάνω σε φύλλα της μουσμουλιάς μου που ήταν γεμάτη από μυρμήγκια και πάνω σε φύλλα της μαγιάτικης τριανταφυλλιάς μου (αυτή ήταν γεμάτη από αφίδες).
Παιδιά αυτό που θέλω επίσης να σας επισημάνω είναι πως το σαπούνι πρέπει να είναι αυτό το ελαιολάδου. Όχι γιατί αυτό το σαπούνι φτιάχνω εγώ και αυτό υποστηρίζω. Πολλές φορές κι εγώ από ευκολία χρησιμοποίησα σαπούνι πιάτων, το αποτέλεσμα όμως δεν ήταν άμεσο και φοβάμαι πως πρέπει να οφείλεται στην ποσότητα λαδιού που περιέχεται στο χειροποίητο σαπούνι. Αυτό ίσως θα μπορούσε να το απαντούσε πιο εμπεριστατωμένα ένας χημικός.
Και το δεύτερο που θέλω να επισημάνω είναι να παρατηρείτε τα φυτά σας στα μπουμπούκια τους και στην κάτω πλευρά των φύλλων για να προλαβαίνετε τις ασθένειες. Μετά φοβάμαι πως δεν είναι εύκολη η αντιμετώπισή τους.







Σχόλια