Η ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
Το κακάσχημο και παρακατιανό αυτό φρούτο που ονομάζεται κυδώνι (Cydonia oblonga) θεωρείται αρχαίο φρούτο.
Έφτασε στην Ελλάδα από τον Καύκασο, μέσω της Μέσης Ανατολής. Η παλιότερη μορφή της λέξης απαντάται στα ελληνικά ως «κονδύμαλον», όμως στη συνέχεια εξελληνίστηκε σε «κυδώνια μήλα».
Οι αρχαίοι συνέδεαν το κυδώνι με την Αφροδίτη, ενώ ο Πλούταρχος αναφέρει ότι ο Σόλωνας θέσπισε νόμο ορίζοντας ότι οι νύφες, πριν μπουν στον νυφικό θάλαμο, πρέπει να μασήσουν ένα κυδώνι (για φαλλοκράτη τον κόβω τον Σόλωνα, μόνο που το μασάς πνίγεσαι) για να μην είναι δυσάρεστο το πρώτο φιλί!
Όμως όταν το γνωρίσεις αυτό το δένδρο χωρίς να το καταλάβεις κάτι σε τραβάει κοντά του.
Νεκρή φύση Κυδώνια Γεώργιος Ιακωβίδης |
άνθη κυδωνιάς |
Τέλος Οκτώβρη είναι η εποχή της συλλογής τους. Εδώ στη Σαμοθράκη το όνομα της κυδωνιάς είναι κδουνιά. Βαρύς ο τονισμός στο «α» κι όπως μ' έμαθε η φίλη Βαρβάρα τα μαζεύεις λέει όταν τρίβεις τη σάρκα του φρούτου και βγαίνει εύκολα το χνούδι του φανερώνοντας μια υγιέστατη και γυαλιστερή φλούδα.
- Θέλω να θυμάστε πως τα κυδώνια έχουν ελάχιστες θερμίδες, διαθέτουν ποικιλία θρεπτικών βιταμινών και μετάλλων καθιστώντας τα θρεπτικότατα.
- Το σιρόπι της κυδωνιάς βοηθά τις εγκυμονούσες να αντέξουν τις ναυτίες τους. Συγκεκριμένα μια κουταλιά της σούπας είναι πιο αποτελεσματική από 20 mg βιταμίνης Β6. Δεν ξέρω βέβαια τι γίνεται με τη ζάχαρη που περιέχει το σιρόπι!
- Το εκχύλισμα κυδωνιού μπορεί να προστατεύσει τον ιστό του εντέρου από βλάβες που σχετίζονται με τις φλεγμονώδεις παθήσεις του όπως η ελκώδης κολίτιδα.
- Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι οι φυτικές ενώσεις των κυδωνιών μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και θεραπεία των ελκών του στομάχου. Συγκεκριμένα ο χυμός του κυδωνιού ανέστειλε την ανάπτυξη του H. pylori ενός βακτηριδίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί το έλκος στομάχου.
- Το εκχύλισμα κυδωνιού προστατεύει τα έλκη στομάχου που προέρχονται από το αλκοόλ.
- Μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της οισοφαγικής παλινδρόμισης. 10 mg σιροπιού κυδωνιού μετά από γεύματα δείχνουν πως βοηθούν όσο και η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.
- Τα κυδώνια περιέχουν βιταμίνη C και φυτικές ίνες δυο θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.
Για όσα προαναφέρθηκαν υπάρχουν μελέτες σε πρώιμο στάδιο, θα χρειαστούν πάρα πολλές ακόμα για να σιγουρευτούν οι επιστήμονες.
Τα κυδώνια δεν τρώγονται ωμά. Είναι πάρα πολύ σκληρά φρούτα. Τρώγονται κυρίως μαγειρεμένα.
Αφού τεμαχίσετε ένα κυδώνι με προσοχή, το τοποθετείτε σε κατσαρόλα με λίγο νερό και ζάχαρη. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει η σάρκα του. Μπορείτε να πειραματιστείτε γευστικά μαζί του προσθέτοντας του βρώμη, γιαούρτι και μπαχαρικά όπως τζίντζερ, γλυκάνισο, βανίλια και κανέλα.
Μπορείτε να τα φάτε ως μαρμελάδα. Και ως κυδωνάτο με κρέας!
Κι όπως λέει κι η Μαριανίνα Κριεζή στη «Λιλιπούπολη», «κι ο ήλιος βασιλεύει ξανά, πέφτει στα κόκκινα βουνά, μαρμελάδα από κυδώνι και νυχτώνει».
Καλό βράδυ αδέλφια, βλέπετε συνήθως γράφω βραδυνές ώρες. Να μου είσαστε καλά.
Πηγές ανάρτησης: Οπωροφόρες λέξεις του Νίκου Σαραντάκου Εκδόσεις Κλειδάριθμος
healthline.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου