Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΥΖΟΓΑΛΟΥ

Πολλοί πιστεύουν ότι το πρώτο ρυζόγαλο (όχι με τη σημερινή του μορφή) φτιάχτηκε στην Κίνα κι αυτό γιατί οι Κινέζοι έχουν ιστορία στην καλλιέργεια του ρυζιού.
Έρχονται όμως κάποιοι ιστορικοί και μας πληροφορούν ότι την πρωτιά αυτής της συνταγής την διεκδικούν οι Ινδοί μια κι ήταν ειδικοί και στην καλλιέργεια ρυζιού αλλά και στη γνώση της ζάχαρης.

Η αλήθεια είναι πως όσο ψάχνω αυτή τη συνταγή έχω μείνει άφωνη από την ποικιλία της.



Στην Ασία δεν την ονομάζουν ρυζόγαλο αλλά κουάκερ με γλυκό ρύζι. Πέρα από τη διαφορετική διαδικασία προστίθενται αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες ή βερίκοκα) στο μείγμα. 

Στην Ισπανία ονομάζεται Arroz con leche και περιέχει ρύζι, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα λεμονιού.

Στο νότο της Ινδίας ονομάζεται payasam όπου το ρύζι βράζει με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς ενώ στο βόρειο τμήμα της η ίδια διαδικασία ονομάζεται kheer.

Στην Ινδονησία χρησιμοποιείται μαύρο ρύζι. Στο Ιράν ως firni το φτιάχνουν με σπασμένο ρύζι, κάρδαμο και φιστίκια.

Να μην αναφερθώ στην Αγγλία όπου υπάρχουν ατέλειωτα μαγαζιά με πουτίγκα ρυζιού!
Η αρχική συνταγή πάρθηκε από τους Ρωμαίους και την χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο στα στομαχικά προβλήματα.
 Άλλοτε έβραζαν το ρύζι με γάλα αμυγδάλου, άλλοτε με αγελαδινό ή στο συνδυασμό αυτών. Κάποτε χρησιμοποιούσαν και βότανα ώστε να χρωματίσουν το τελικό προϊόν!

Σημασία έχει πως το ρύζι δεν ήταν εύκολο να καλλιεργηθεί στην Ευρώπη οπότε ήταν η αγαπημένη τροφή των βασιλιάδων!


Photo by Deb Lindsey For The Washington Post via Getty Images

Στην Ελλάδα η ίδια συνταγή απαντάται με μαστίχα αλλά και με κρόκο Κοζάνης. Πασπαλισμένο με κανέλα ή με μοσχοκάρυδο! Με βρασμένο ρύζι σε νερό και γάλα ή μόνο στο γάλα.

Σήμερα σας έχω συνταγή ρυζόγαλου που έτυχε να τη βρω σ' ένα τούρκικο site.
Tη βρήκα πεντανόστιμη γιατί μέχρι σήμερα το ρυζόγαλο δεν το άγγιζα λόγω του ότι το έβρισκα πολύ άνοστο και βαρετό. Έχει γίνει και μια παρέμβαση από μένα, θα την καταλάβετε.
Ελπίζω να σας γλυκάνω.

Υ Λ Ι Κ Α

  •          5 κούπες + 1 κούπα έξτρα γάλα πλήρες
  •       1/4 της κούπας ρύζι (ρύζι της αρεσκείας σας)
  •       1 κούπα ζάχαρη (εγώ χρησιμοποίησα πολύ λιγότερη)
  •       3 κουταλιές της σούπας αλεύρι ρυζιού ή άνθος αραβοσίτου Γιώτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1.    Σε κατσαρόλα μπαίνουν οι 5 κούπες γάλα με το 1/4 της κούπας ρύζι

2.    Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας πολύ συχνά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι (Μαλακό, μέχρι να κρατάει είναι προσωπικές έννοιες γι' αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια ο χρόνος)

3.    Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε απαλά.

4.    Στην έξτρα κούπα γάλακτος διαλύουμε τις 3 κουταλιές με το άνθος αραβοσίτου ή όσοι χρησιμοποιήσουν το αλεύρι ρυζιού μην ξεχάσουν να βάλουν και λίγο μυρωδικό π.χ. βανίλια

5.    Προσθέτουμε κι αυτό σιγά σιγά στο μείγμα μας κι ανακατεύουμε

6.    Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι ν' αρχίζει να πήζει το μείγμα

7.    Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε το ρυζόγαλο σε κούπες

8.    Περιμένουμε μέχρι να κρυώσει

9.    Πασπαλίζουμε με κανέλα 

Ελπίζω να σας αρέσει

Στοιχεία για την ανάρτηση εδώ

Σχόλια